Par godu izcilās diplomātes Ainas Nagobads-Ābols simtgadei tapusi izstāde

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Aina Nagobads-Ābols
Aina Nagobads-Ābols Foto: Latvijas Republikas Ārlietu Ministrija

Ārlietu ministrija (ĀM) sadarbībā ar Latvijas Nacionālo bibliotēku (LNB) par godu Latvijas diplomātes Ainas Nagobads-Ābols simtgadei izveidojusi izstādi "Gadsimta latviete", kas tiks eksponēta LNB oranžērijā, informēja ĀM.

ĀM pavēstīja, ka 9.jūnijā 101.jubileju svinēs Nagobads-Ābols, tāpēc, godinot diplomāti un viņas ieguldījumu atjaunotajā Latvijas valstī, 9.jūnijā plkst.13 LNB notiks mediju pasākums, kurā piedalīsies Valsts prezidents Egils Levits, Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), LNB direktors Andris Vilks un izstādes kurators Rolands Lappuķe.

Pēc ĀM paustā, izstāde LNB apmeklētājiem būs pieejama no 17.jūnija un tā būs apskatāma līdz septembra sākumam. Savukārt rudenī tā tiks eksponēta Parīzes piepilsētā Levezinē, kur bijusī diplomāte dzīvo jau vairāk nekā 50 gadus. Tāpat izstāde vēlāk būs apskatāma Latvijas patstāvīgajā pārstāvniecībā UNESCO Parīzē. Izstāde ir sagatavota latviešu, franču un angļu valodā.

ĀM atzīmēja, ka izstāde "Gadsimta latviete" iepazīstina ar Nagobads-Ābols dzīvesstāstu. Vizuālo materiālu izlase izstādei veidota no vairāku institūciju arhīviem un privātpersonu foto albumiem. Atlasē ietvertas ģimenes un dažādu kolektīvu fotogrāfijas, kurās fiksēti gan ikdienas, gan vēsturiski nozīmīgi notikumi no 20.gadsimta sākuma līdz mūsdienām.

Izstādē būs apskatāmi vairāki Nagobads-Ābols saņemtie valsts apbalvojumi, piemēram, Francijas Goda leģiona ordenis, Francijas Nacionālais Nopelnu ordenis un Portugāles Lielais nopelnu krusts. Apmeklētājiem būs iespēja aplūkot arī priekšmetus, kas saistīti ar Nagobads-Ābols darba ikdienu, bet reizē ir simboliski un akcentē viņas pašapziņu un sievišķību, uzsvēra ĀM.

Izstāde tapusi ar ĀM Latvijas valsts simtgades publiskās diplomātijas programmas atbalstu, un to pēc ĀM iniciatīvas rīko LNB Kristīnes Liniņas vadībā. Izstādes kurators un tekstu autors ir Nagobads-Ābols vīra Guntara Ābola krustdēls, diplomāts Lappuķe, un tekstu redaktore ir Kārina Pētersone. Dizainu veidoja Tatjana Raičiņeca, Oskars Plataiskalns un Didzis Breidaks.

Nagobads-Ābols dzimusi 1920.gada 9.jūnijā Rīgā pedagoga un neatkarības cīnītāja Ernesta Nagobada ģimenē. 1944.gada rudenī viņa tika evakuēta uz Vāciju. 1949.gadā Nagobads-Ābols beidza Tībingenas Universitātes Medicīnas fakultāti un apprecējās ar Guntaru Ābolu.

Kopā ar ģimeni viņadzīvoja Marokā, pēc tam Parīzē un tās piepilsētā Levezinē. 1990.gada martā Latvijas diplomātiskā un konsulārā dienesta vadītājs Anatols Dinbergs iecēla Nagobads-Ābols par goda konsuli Francijā, un diplomāte bijusi vēstniece Francijā, Spānijā un Portugālē. No 1992.gada līdz 2000.gadam Nagobads-Ābols bija arī Latvijas pastāvīgā pārstāve UNESCO. 1997.gadā ievērojamā diplomāte beidza pildīt vēstnieces amata pienākumus.

2000.gada janvārī viņai piešķirts pārstāvniecības UNESCO padomnieces goda statuss. Nagobads-Ābols apbalvota ar Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Francijas Goda Leģiona ordeņa III šķiru un Portugāles Lielā Nopelnu krusta I šķiru. 2019.gadā ārlietu ministrs Rinkēvičs, iedibinot jaunu tradīciju pasniegt balvu par mūža ieguldījumu Latvijas ārpolitikā, pirmo apbalvojumu piešķīra Nagobads-Ābols. 2020.gadā, atzīmējot diplomātes 100.jubileju, Nagobads-Ābols tuvinieki dalījās ar apsveikumiem un atmiņu stāstiem, kas apkopoti ĀN veidotajā videomateriālā un apskatāms tiešsaistē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu