Policija sākusi vēl vienu kriminālprocesu par iespējamu balsu pirkšanu

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Edijs Pālens / LETA

Valsts policija (VP) sākusi vēl vienu kriminālprocesu par iespējamu balsu pirkšanu aizvadītajās pašvaldību vēlēšanās.

VP sestdienas vakarā jau pēc vēlēšanu iecirkņu slēgšanas paziņoja, ka kopumā par iespējamiem balsu pirkšanas gadījumiem un saistībā ar šiem gadījumiem VP dažādās Latvijas vietās bija sākusi piecas resoriskās pārbaudes.

Viena no minētajām pārbaudēm atradās Ogres policijas iecirknī, un tā ir izbeigta, jo informācija par balsu pirkšanu neapstiprinājās.

Aizkraukles iecirknī esošā pārbaude pabeigta, un tās vietā sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma panta par kavēšanu realizēt vēlēšanu tiesības. Lieta ierosināta par faktu, nevis konkrētu personu. Atbilstoši kompetencei, visticamāk, šo lietu nodos izmeklēšanas turpināšanai Valsts drošības dienestam (VDD).

Savukārt Alūksnes, Olaines un Jēkabpils iecirkņos ierosinātās pārbaudes turpinās, un, visticamāk, tās atbilstoši kompetencei nodos VDD.

LETA jau rakstīja, ka pagājušajā piektdienā sākts kriminālprocess par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpilī, un šī lieta izmeklēšanas turpināšanai nodota VDD.

VDD aģentūru LETA informēja, ka priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā VDD kopumā fiksēja vairāk nekā 150 tā dēvētos signālus par iespējamiem pārkāpumiem vai nepilnībām, kas saistīti ar pašvaldību vēlēšanām. Vairāk nekā 70 no šiem signāliem VDD ieguva vēlēšanu dienā un arī pēc vēlēšanām dienests turpina saņemt informāciju par iespējamiem pārkāpumiem.

No priekšvēlēšanu periodā un vēlēšanu dienā kopumā fiksētajiem signāliem vairāk nekā 80 bija par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir VDD kompetencē, galvenokārt - par iespējamu vēlētāju izvēles prettiesisku ietekmēšanu.

Lielākajā daļā gadījumu, dienestam veicot apstākļu noskaidrošanu, informācija par iespējamo pārkāpumu neapstiprinājās.

Savukārt daļā gadījumu VDD konstatēja pazīmes, kas liecina par iespējamu gatavošanos prettiesiski ietekmēt vēlētāju izvēli vai veikt citas neatļautas darbības. Šādos gadījumos VDD brīdināja personas, ka šāda rīcība ir nelikumīga un par to paredzēta kriminālatbildība.

Līdz šim VDD nevienu kriminālprocesu saistībā ar pašvaldību vēlēšanām nav sācis.

VDD pagaidām nav saņēmis VP sākto kriminālprocesu par iespējamu balsu pirkšanu Jēkabpilī, bet ir gatavs to pārņemt savā lietvedībā.

Mazāk nekā puse no VDD kopumā iegūtajiem signāliem bija par iespējamiem pārkāpumiem, kuru izskatīšana ir citu vēlēšanu norises nodrošināšanā iesaistīto institūciju kompetencē.

Šādos gadījumos VDD nodeva iegūto informāciju atbildīgajiem dienestiem tālākai izskatīšanai. Lielākā daļa no šiem signāliem bija saistīti ar iespējamiem priekšvēlēšanu aģitācijas pārkāpumiem.

VDD konstatēja arī iespējamas organizatoriskas nepilnības atsevišķos vēlēšanu iecirkņos un informēja par tām attiecīgo iecirkņu komisijas un Centrālo vēlēšanu komisiju.

VDD vērtējumā pašvaldību vēlēšanas kopumā ir aizvadītas mierīgi un bez būtiskiem incidentiem.

Jau ziņots, ka sestdien Latvijā notika pašvaldību vēlēšanas. Šajās vēlēšanās bija jāievēlē 664 deputāti kopumā 40 pašvaldībās - sešās valstspilsētās un 34 no jauna izveidotajos novados, kuri sāks darbu 1.jūlijā līdz ar administratīvi teritoriālās reformas stāšanos spēkā.

Pašvaldību vēlēšanas sestdien nenotiek Rīgā, kur dome tika ievēlēta ārkārtas vēlēšanās pērn, kā arī Rēzeknes novadā un Varakļānu novadā, kur vēlēšanas tika apturētas pēc Satversmes tiesas sprieduma. Vēlēšanas Varakļānu novadā un Rēzeknes novadā notiks 11.septembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu