Tūkstošiem spāņu izgājuši ielās, lai protestētu pret katalāņu iespējamu apžēlošanu (7)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Pedro Sančess.
Pedro Sančess. Foto: Fernando Alvarado/EFE

Spānijas galvaspilsētas Madrides ielās šodien izgājuši protestētāji, lai paustu iebildumus pret Spānijas kreisās valdības ieceri apžēlot katalāņu separātistus. 

Viņi notiesāti par 2017. gada neatkarības referenduma sarīkošanu.

Demonstrāciju organizējusi nevalstiskā organizācija, kas iestājas par valsts vienotības saglabāšanu, taču mītiņam izvēlēts laukums pilsētas centrā, kuru savu saietu organizēšanai iecienījuši galēji labējie.

Tomēr protesta akcijai Kolumba laukumā pievienojusies arī opozīcijā esošā konservatīvā Tautas partija (PP).

Tiesa gan, premjerministrs Pedro Sančess vēl nav paziņojis par to 12 katalāņu separātistu apžēlošanu, kas notiesāti par neatkarības referenduma sarīkošanu 2017.gada oktobrī, neskatoties uz Madrides aizliegumu, un tam sekojošo Katalonijas neatkarības pasludināšanu, pamatojoties uz šī referenduma rezultātiem.

Tomēr Sančess pieļāvis tādu iespēju kā soli katalāņu un spāņu izlīguma virzienā.

Tomēr premjers izpelnījies par to kritiku pat paša pārstāvēto sociālistu rindās, un viņa partijas biedri iespējamo apžēlošanu uzskata par politiski ļoti riskantu.

Saskaņā ar aptauju, kuras rezultāti nesen publicēti laikrakstā "El Mundo", pret katalāņu separātistu apžēlošanu iestājas vairāk nekā 60% spāņu, bet to atbalsta tikai 29,5%. Savukārt katalāņu vidū Sančesa iecere bauda 60 līdz 70% aptaujāto atbalstu.

Apžēlošanas pretinieki norāda, ka notiesātie separātisti neizrādot nekādu nožēlu par savu nepakļaušanos Spānijas konstitūcijai un ka Sančess izrāda tiem piekāpību apmaiņā pret parlamentāro atbalstu viņa mazākuma valdībai.

Komentāri (7)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu