VID: Rudenī būs pieejama apziņošanas sistēma uzņēmējiem par minimālo sociālo iemaksu veikšanu (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Dace Pelēkā
Dace Pelēkā Foto: Ieva Leiniša/LETA

Apziņošanas sistēma uzņēmējiem par minimālo sociālo iemaksu veikšanu būs pieejama rudenī, pirmdien Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē informēja Valsts ieņēmumu dienesta (VID) pārstāve Dace Pelēkā.

Viņa informēja sēdes klātesošos par VID gatavību nodokļu izmaiņām no šā gada 1.jūlija, kad stāsies spēkā prasība darba devējam veikt minimālās sociālās iemaksas par darbiniekiem.

Pēc Pelēkās stāstītā, Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) līdz šā gada 20.decembrim aprēķinās darba devēja iemaksājamās sociālās iemaksas par gada trešo ceturksni. Pēc tam vienas darba dienas laikā darba devējs saņems informāciju par aprēķinātajām iemaksām elektroniskās deklarēšanās sistēmā (EDS). Darba devējam no saviem līdzekļiem minimālās sociālās iemaksas par šā gada trešo ceturksni būs jāiemaksā līdz nākamā gada 23.martam.

Vienlaikus Pelēkā informēja, ka patlaban izstrādes stadijā ir gan apziņošanas sistēma EDS, gan arī minimālo sociālo iemaksu aprēķinu attēlošana EDS. Viņa prognozēja, ka uzņēmējiem šīs iespējas varētu tikt demonstrētas šā gada trešā ceturkšņa beigās.

Par aprēķināto minimālo sociālo iemaksu saņemšanu VID veiks datu apmaiņu ar VSAA. Šīs aģentūras direktora vietniece Maija Groduma skaidroja, ka aprēķins tiks veikts par katru personu, bet vēl nav zināms, kā šī informācija tiks atspoguļota darba devējam.

Tāpat Groduma uzsvēra, ka gadījumā, ja darba devējam radīsies aizdomas par VSAA minimālo sociālo iemaksu aprēķina pareizību, viņš varēs vērsties VSAA un aģentūra atbildēs normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā. Labklājības ministrijas valsts sekretāra vietniece Jana Muižniece piebilda, ka šī iemesla dēļ minimālo sociālo iemaksu aprēķināšana notiks ilgākā laika periodā, lai VSAA iegūtu maksimāli precīzu informāciju.

Atsevišķi deputāti vēlējās zināt, vai, piemēram, pašnodarbinātajiem būs pieejams kāds rīks, ļaus pārliecināties par minimāli iemaksājamajām summām. Pelēka atzina, ka nav plānots ieviest tādu rīku kā minimālo sociālo iemaksu kalkulators. Viņa ieteica pašnodarbinātām personām par neskaidrībām vērsties VID uz individuālu konsultāciju.

Kā ziņots, likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija paredzētās minimālās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas - 1500 eiro ceturksnī.

Vairākas uzņēmēju organizācijas gan aicinājušas atlikt šo nodokļu izmaiņu ieviešanu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu