Rets gadījums: zēns apdedzinās ar slapju cementu (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Ķelle
Ķelle Foto: Wikimedia Commons

ASV nesen slimnīcā ar nopietniem apdegumiem nonāca septiņus gadus vecs zēns, kuram uz galvas un rumpja bija uzlijis slapjš cements.

Negadījums notika brīdī, kad zēna ģimenes loceklis maisīja cementu maisītājā un grasījās to izliet. Tajā brīdī zēns nejauši pakļuva zem cementa maisītāja un līstošā cementa, rakstīts pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “The Journal of Emergency Medicine”.

Īsu brīdi vēlāk zēns piedzīvoja dedzinošas sāpes, bet viņa āda kļuva sārta. Viņš nekavējoties tika nogādāts slimnīcā, kur mediķi zēna ādu nomazgāja ar organisku vielu polietilēnglikolu. Pēc tam viņš tika nogādāts citā slimnīcā, lai novērtētu, cik nopietni ir apdegumi un vai ir nepieciešama tālāka ārstēšana.

Tur ārsti noskaidroja, ka zēnam ir pirmās pakāpes apdegumi uz galvas, kakla un rumpja. Pētījuma autori raksta, ka ārsti novērojuši, ka cementa masa nebija pilnībā nomazgāta, jo uz zēna ādas un matos joprojām bija redzamas cementa daļiņas, vēstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Ārsti pastāstīja, ka slapju cementu nekad nedrīkst ilgi turēt uz ādas, jo tas var izraisīt smagus ķīmiskos apdegumus. Tas ir tāpēc, ka cements lielākoties ir veidots no kalcija oksīda savienojuma, kas, sajaucoties ar ūdeni, kļūst ļoti sārmains, proti, tā pH līmenis ievērojami paaugstinās.

Ādai saskaroties ar slapju cementu, ķīmiskie apdegumi nerodas uzreiz, tomēr ja šī saskare ir ilgstoša, tad apdegumi ir neizbēgami. Vidējais laiks, kas vajadzīgs, lai rastos apdegumi, ir sešas stundas. Tas ir viens no iemesliem, kāpēc cilvēki bieži nenojauš, ka tieši cements izraisījis apdegumus.

“Slapjš cements reti tiek atzīts par ķīmisku apdegumu iemeslu. Tomēr, ja tas ir pamanīts, tad parasti šādus apdegumus guvuši pieaugušie, kuri ar šo vielu strādājuši. Tieši tāpēc šis gadījums, kad apdegumus ir piedzīvojis bērns, ir teju unikāls,” rakstīja pētījuma autori.

Par laimi, pacients, kas bija cietis šajā gadījumā, tika pietiekami ātri nogādāts slimnīcā, tāpēc nebija nepieciešama ķirurģiska iejaukšanās. Viņā ātri vien tika izrakstīts no slimnīcas un pilnībā izveseļojās.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu