Septiņi augi, kas palīdzēs cīņā ar odiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pexels

Saule, lutinādama ar patīkamu gaisa temperatūru, rosina vēlmi arvien vairāk laika pavadīt pagalmā vai dārzā, taču nereti šo baudu izjauc asinssūcēji. Lai nenāktos nemitīgi atgaiņāties no knišļiem, plaukšķināt plaukstas, mēģinot tos noķert, vai pūst drēbes un ādu ar ķīmiskiem odu atbaidītājiem - lūk, augi, kuru smarža odiem neies pie sirds.

Lavanda

Foto: Unsplash

Lavandas saldā smarža ir īpaši mīļš aromāts cilvēkiem, turklāt tas palīdz pat iemigt un nomierināties. Savukārt dzīvniekiem un kukaiņiem, izņemot bites un tauriņus, lavanda gan nepatiks - šos augus smādē knišļi, citās zemēs ar lavandām nemielojas pat savvaļas truši. Lavandas aromāts traucē odiem smaržu uztveri, tāpēc šo augu tuvumā odi cilvēku aromātu nesajutīs.

Samtenes

Foto: Pixabay

Arī dārzu skaistules samtenes odiem ne pārāk patīk - līdzīgi kā lavanda, arī samteņu smarža māna odu, balto tauriņu un laputu ožu. Šo īpašību dēļ samtenes ir vērts stādīt kāpostu un rožu tuvumā, savukārt uz dārza galda vai terases šos ziedus iestādi lielākā puķupodā.

Citronzāle

Foto: Pixabay

Citronzāle ir pazīstama ar izteikto, citroniem līdzīgo aromātu, kas arī ir lielisks kukaiņu atbaidītājs un ne tikai - šie augi nepatiks arī parazītiem, žurkām un pelēm. Citronzāle ir viegli kopjams augs, taču to sēj vai stādi puķupodā - citronzāle nepanes aukstumu un salu, tāpēc vēsākajās naktīs šis augs būs jāienes iekštelpās.

Kaķumētra

Foto: Pixabay

Šos augus var sēt teju jebkur - puķupodā vai dobē. Kaķumētras ir piparmētru dzimtas augs un dažkārt var augt teju kā nezāle, pārņemot dārzu, tāpēc par kaķumētru kopšanu lieki nebūs jāsatraucas. Arī šo augu aromāts atbaidīs odus - Aiovas štata universitātes pētījumā ir noskaidrots, ka kaķumētra ir pat līdz desmit reizēm efektīvāka nekā dietiltoluamīds - ķimikālija, ko izmanto odu repelentu izgatavošanā.

Rozmarīns

Foto: Pixabay

Šis garšaugs ir atrodams teju katra rūdīta dārznieka un pavāra augu kolekcijā - tā dūmakainais aromāts ir lielisks papildinājums dažādiem ēdieniem un, kā izrādās, arī palīgs odu, balto taureņu un augļu mušiņu atbaidīšanā. Rozmarīns ir siltumu mīlošs augs, tāpēc sēj to puķupodā un vēsākajās dienās ienes iekštelpās.

Baziliks

Foto: Unsplash

Arī bazilika aromāts var palīdzēt cīnīties pret odu uzbrukumiem. Bazilika atvēsinošais aromāts nepatiks mušām, odiem un pat grauzējiem. Iesēj vai iestādi baziliku dobēs, puķupodos vai jauc to ar citiem augiem.

Aromātiskās ģerānijas

Foto: Pixabay

Līdzīgi kā citronzālēm, arī aromātiskajām ģerānijām piemīt citroniem līdzīga smarža, pret ko knišļiem ir lielas pretenzijas. Līdz ar odiem aromātiskās ģerānijas atbaidīs arī grauzējus, baltos tauriņus un mušas. Šiem augiem patiks silta un saulaina dobe vai pat balkona kastes.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu