Lai iegūtu sertifikātu, ārvalstīs vakcinētie cilvēki dokumentus varēs iesniegt NVD

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sertifikāts. Ilustratīvs attēls.
Sertifikāts. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA LETA

Ārvalstīs vakcināciju pret Covid-19 veikušie iedzīvotāji dokumentus, kas apliecina ārvalstī veiktu vakcināciju, varēs iesniegt piecās Nacionālā veselības dienesta (NVD) filiālēs, paredz otrdien valdībā atbalstītie noteikumu grozījumi.

Tādējādi grozījumi paredz iespēju ārvalstīs vakcīnu saņēmušai personai, kurai Latvijā pienākas valsts apmaksāts vakcinācijas pret Covid-19 pakalpojums, saņemt vakcinācijas sertifikātu Latvijā.

Kā skaidro Veselības ministrijā,- lai personām, kurām ir tiesības uz vakcināciju Latvijā, bet kurām šī vakcinācija veikta ārvalstī, būtu tehniski iespējams ģenerēt digitālo vakcinācijas sertifikātu, informācija par minēto vakcinācijas faktu ir jāievada e-veselības sistēmā, kā arī pirms tam jāpārliecinās, ka personai ārvalstī izsniegtais dokuments par vakcinācijas faktu ir autentisks un satur visu nepieciešamo informāciju, kas nepieciešama vakcinācijas sertifikāta saņemšanai.

Lai process notiktu centralizēti un to nodrošinātu valsts pārvaldes iestādes iedzīvotāji dokumentus, kas apliecina ārvalstī veiktu vakcināciju pret Covid-19, varēs iesniegt piecās NVD filiālēs. Dokumentu izvērtēšanu veiks NVD Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Savukārt tehniski datu ievadīšanu e-veselības sistēmā veiks Valsts asinsdonoru centrs, ņemot vērā, ka e-veselības sistēmā datus par personām veiktām medicīniskām manipulācijām var ievadīt vienīgi ārstniecības iestādē strādājoša ārstniecības persona, kura ir reģistrēta ārstniecības personu reģistrā.

Pamats vakcinācijas fakta ievadei e-veselībā būs Starptautiska vakcinācijas vai profilakses apliecība, kuras formu noteikusi un pastiprinājusi Pasaules Veselības organizācija Starptautiskajos veselības aizsardzības noteikumos un Latvijas Ministru kabineta 2007.gadā tos ir ratificējis. Tāpat vakcinācijas fakta ievadei varēs izmantot ārstniecības iestādes izsniegtu sertifikātu. To saraksts ir pieejams Nacionālā veselības dienesta mājaslapā.

Jau vēstīts, ka nepieciešamo risinājumu meklēšanas process bija ievilcies, un pretēji solītajam valdībā pagājušajā nedēļā minētais jautājums netika skatīts.

Plānots, ka diasporas pārstāvji digitālo Covid-19 sertifikātu varēs saņemt, ja persona būs vakcinēta pret Covid-19 ar kādu no Eiropas Zāļu valsts aģentūras apstiprinātajām vakcīnām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu