"McAfee" dibinātājs atrasts miris cietuma kamerā Spānijā (10)

LETA/DPA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
ASV interneta drošības uzņēmuma "McAfee" dibinātājs Džons Makafī
ASV interneta drošības uzņēmuma "McAfee" dibinātājs Džons Makafī Foto: Reuters/ScanPix

ASV interneta drošības uzņēmuma "McAfee" dibinātājs Džons Makafī trešdien atrasts miris savā cietuma kamerā Spānijā, un tiek uzskatīts, ka viņš izdarījis pašnāvību vairākas stundas pēc tam, kad tiesa nolēma Makafī izdot ASV, kur viņš tiek apsūdzēts par izvairīšanos no nodokļiem un kriptovalūtu nepatiesu reklamēšanu, vēsta Spānijas plašsaziņas līdzekļi.

75 gadus vecais Makafī tika atrasts miris cietumā apmēram 30 kilometru uz ziemeļrietumiem no Barselonas. Viņa nāves cēlonis tiks noteikts pēc autopsijas, taču cietuma vadība uzskata, ka Makafī acīmredzot izdarījis pašnāvību.

Vairākas stundas pirms tam Spānijas Nacionālā tiesa pieņēma lēmumu izdot Makafī ASV. Tomēr šo tiesas lēmumu bija iespējams pārsūdzēt, kā arī galīgo lēmumu, vai Makafī izdot Savienotajām Valstīm, bija jāpieņem Spānijas valdībai.

Jau ziņots, ka pagājušā gada oktobrī Makafī tika aizturēts Barselonas lidostā, kad gatavojās izlidot uz Stambulu. Kopš tā laika viņš atradās apcietinājumā.

Makafī tika aizturēts pēc ASV Vērtspapīru un biržas komisijas (SEC) un Tieslietu ministrijas paziņojuma, ka viņam izvirzītas apsūdzības.

Tieslietu ministrija apsūdz viņu par izvairīšanos no nodokļiem un nodokļu deklarāciju tīšu neiesniegšanu par laiku no 2014. līdz 2018.gadam. SEC apsūdz Makafī par to, ka viņš ieteicis digitālās valūtas saviem sekotājiem tviterī, noslēpjot to, ka viņam ir samaksāti miljoniem dolāru par šādu reklāmu.

Arī Makafī miesassargs tiek apsūdzēts par līdzdalību šajā shēmā.

Ja Makafī tiktu atzīts par vainīgu, viņam draudētu gadiem ilgs cietumsods.

Makafī interneta attīstības sākumposmā 20.gadsimta astoņdesmitajos gados nopelnīja 100 miljonus dolāru, izstrādājot pirmās antivīrusa programmas, kurām dots viņa vārds. Viņš arī nodibināja antivīrusu programmatūras uzņēmumu, kas nosaukts viņa vārdā, bet aizgāja no tā deviņdesmitajos gados.

Kad Makafī neveiksmīgu investīciju un finanšu krīzes dēļ lielāko daļu savas bagātības bija zaudējis, viņš pārcēlās uz dzīvi Belizā. 2012.gadā viņš nonāca mediju uzmanības lokā, kad aizbēga no Belizas, kur varas iestādes gribēja viņu nopratināt saistībā ar kādu slepkavības lietu.

Makafī no Belizas aizbēga uz Gvatemalu, kas viņu nosūtīja uz ASV. Viņš reģistrējās par kandidātu ASV prezidenta vēlēšanām 2016.gadā.

Makafī reģistrējās par kandidātu arī pagājušā gada novembrī notikušajām prezidenta vēlēšanām, bet martā izbeidza savu vēlēšanu kampaņu.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu