Amerikāņu kardiologs iesaka dabisku aizsardzību pret trombiem (4)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Ja kardiologs Latvijā atvērtu ekoloģisko kafejnīcu, daudzi domātu, ka viņam nesekmējas ārsta darbā. Bet zaļās zonas kafejnīcas atvēršana Ferndeilā, Mičiganas štatā, ASV kardiologa Džoela Kāna karjerai neko nekaitē. Viņa dibinātā bioloģiskā kafejnīca ir veids, kā sabiedrībai parādīt, kā aizsargāt sirdi un asinsvadus. Detroitas profilaktiskās un invazīvās kardioloģijas speciālists šajā kafejnīcā ar neona burtiem varētu rakstīt: "Jūs varat būt jauns sirdī un sapņos, ja tādi ir."

Ar veselīgu sirdi var priecāties arī vecumdienās

Lai palīdzētu daudzām amerikāņu paaudzēm dzīvot veselīgi un laimīgi, Kāns ir pārliecināts, ka nevienam nedrīkst būt sirds slimības, jo tās var savlaicīgi diagnosticēt un veiksmīgi ārstēt. Runājot ar Latvijas ārstiem un farmaceitiem attālinātās lekcijās, amerikāņu kardiologs atzina, ka frāze par jaunu sirdi, kas saglabājusies līdz sirmam vecumam, nav tikai skaists teiciens, kas atrodams dzejoļu grāmatā. Zinātnē balstīta medicīna ir pierādījusi, ka vecumdienas nav slimība, un sirds un asinsvadu slimību profilakse var glābt no priekšlaicīgas nāves. Bet, lai saprastu, kā var saudzēt sirdi, kardiologs Kāns aicināja atgādināt, no kā sastāv cilvēka ķermenis.

Daba ir izveidojusi unikālu asinsvadu sistēmu

Sācis kardiologa karjeru pirms vairāk nekā trīsdesmit gadiem, Kāns atzina, ka joprojām ir pārsteigts par sirds un asinsvadu sistēmas lielumu. Saskaitot visu cilvēka ķermeņa asinsvadu garumu, tiktu sasniegti iespaidīgi 100 000 kilometri. Tas ir kopējais asinsvadu perimetrs. Ar tiem var apvīt visu pasauli.

Varētu izvirzīt filozofisku jautājumu, kāpēc daba ir apveltījusi cilvēku ar tik sarežģītu asinsvadu sistēmu?

Izrādās, asinsvadu garums nav nejauša lieta, ir svarīgi garantēt labu asinsriti. Unikālā asinsvadu sistēmas struktūra palīdz zinātniekiem izskaidrot, kas notiek, ja vismaz vienā asinsrites sistēmas punktā iestājas krīze, ko izraisa asins receklis asinsvadā.

Ja kritiskajā artērijā nepareizā laikā un nepareizā vietā izveidojas vismaz viens mazs trombs, tas izraisa reālu katastrofu - sirdslēkmi vai insultu. Šīs slimības izraisa augstu mirstību, un pat pēc atveseļošanās cilvēks var palikt invalīds, atkarīgs no citiem, kas ievērojami pasliktina dzīves kvalitāti.

Līdz ar to ir jāsamazina sirds un asinsvadu slimību sastopamība. Tas ir iespējams īpašu uzmanību pievēršot agrīnai trombozes diagnostikai un profilaksei, kā arī piemērojot jaunus profilakses pasākumus.

"Ņemot vērā, ka esmu invazīvās kardioloģijas speciālists, es parasti jau redzu aterosklerozes sekas, tas ir, aizsērējušos asinsvadus. Šis asinsvadu attēls ir mana ikdienas rutīna," saka kardiologs Kāns.

Ateroskleroze izplatās kā epidēmija

Viens no iemesliem, kāpēc aterosklerozi pasaulē sauc par epidēmiju, ir cilvēka nosliece uz hroniskiem asinsvadu bojājumiem. Pētījumi liecina, ka agrīnas aterosklerozes cēlonis ir asins lipīdu līmeņa paaugstināšanās.

Paradums ēst piesātināti, ja kopā ar ēdienu saņem pārāk daudz tauku, holesterīna, sāls, veicina vēdera aptaukošanos. Nekustīgums, maza fiziskā aktivitāte - apkopojot visus šos faktorus, izrādās, ka cilvēks ir tikai soļa attālumā no sirds un asinsvadu slimībām.

Apmēram 90 procentiem pusmūža cilvēku ir progresējusi ateroskleroze, lai gan viņi nejūt nekādas kaites. Tomēr aterosklerozi var apturēt, attīstot veselīga dzīvesveida paradumus, lietojot dabiskos augu izcelsmes produktus.

Bet jāsaprot, ka holesterīns nav slikta viela - tas ir tikpat nepieciešams kā ūdens, ogļhidrāti un olbaltumvielas. Holesterīnu organisms izmanto kā celtniecības elementu, lai gan augsts holesterīna līmenis pacienta asinīs daudziem ārstiem liek satraukties.

Noteiktos apstākļos holesterīns var izraisīt artēriju sašaurināšanos smadzeņu, sirds, nieru vai kāju asinsvados. Iegūtais trombs var pilnībā aizsprostot asinsvadus, kas nopietni apdraud dzīvību.

Rūpīgāk izpētot, kas ir nāvējošs asins receklis, atklājas, ka nav nekā pārdabiska. Ķermenis tos veido no tā, kas tam ir. Piemēram, trombi, kas izraisa insultu vai sirdslēkmi, ir sarkano asins šūnu, trombocītu un fibrīna kombinācija, kas traucē asinsriti.

Ķermenis pats sevi aizsargā pret trombiem

Attīstoties aterosklerozei, asinsvados rodas arvien vairāk bojājumu, un rezultātā radušies trombi var izraisīt dažādu orgānu asinsrites traucējumus.

No otras puses, ķermenis zina, kā sevi pasargāt. Šāda dabiska aizsardzība ir nemainīgs līdzsvars starp sarecēšanu un fibrīna sadalīšanos (fibrinolīzi) organismā. Palielinoties trombozes riskam, organisms spēj aktivizēt fibrinolīzi, kas var aizkavēt vai palīdzēt novērst asinsvadu "aizsērēšanu".

Trombi, par kuriem tik daudz runā kardiologi, neparādās vienā dienā. Asins recekļi veidojas dažādu iemeslu dēļ, ne tikai dēļ dzīvesveida, bet pastāv arī noslieces uz dažām slimībām.

Ir garš trombotisko faktoru saraksts, tostarp ģenētiski izraisīts diabēts, aptaukošanās, smēķēšana, fiziskās aktivitātes trūkums, pārmērīgs un slikti pārvaldīts stress. Alkohola lietošana, vēlme ēst sieru un neracionāla diēta arī veicina asins recekļu parādīšanos.

Ir zināms, ka pusfabrikāti un pārstrādāti pārtikas produkti ietekmē tādu slimību progresēšanu kā aptaukošanās, augsts asinsspiediens, augsts holesterīna līmenis, diabēts, metaboliskais sindroms.

Šie faktori galu galā veicina aterosklerozes attīstību, noved pie sirdslēkmes, insulta, stenokardijas. Trombi veidojas asinsvadu apgabalos, kurus neaizsargā normāls cilvēka ķermeņa asinsreces sistēmas līdzsvars.

Trombozi var savaldīt

Daudzās ekonomiski attīstītās valstīs statistika rāda līdzīgu tendenci, ka gandrīz trešdaļa nāves gadījumu ir saistīti ar smadzeņu un sirds un asinsvadu slimībām, un tromboze ir kritisks stāvoklis sirds un smadzeņu asinsritē.

ASV slimnīcās dominē sirds un asinsvadu slimības. Šādiem pacientiem nepieciešama aprūpe un rehabilitācija, kas ir liels slogs veselības aprūpei. Līdz ar to tromboze ir slimība, kas skar ne tikai pacientus, bet arī vājina katras valsts ekonomiku.

Bet amerikāņu kardiologs Kāns aicina nākotnē raudzīties optimistiski. Šādus solījumus sniedz jauna pieeja, kas palīdz novērst smadzeņu, sirds, kāju un citu svarīgu ķermeņa daļu trombozi. Tas ir saistīts ar japāņu kultūru un šīs valsts iedzīvotāju doto priekšroku noteiktiem pārtikas produktiem, kas ir izdevīgi asinsvadiem un sirdij.

Viens no tiem ir raudzētu sojas pupiņu natto ēdiens, kuru japāņi labprāt ēd brokastīs. Pētnieki ir atklājuši, ka šis ēdiens satur svarīgu fermentu - natokināzi.

Ferments nonāca zinātnieku uzmanības centrā svarīga iemesla dēļ. Ir pierādīts, ka natokināzei piemīt antikoagulanti, antiagreganti, fibrinolītiskas īpašības.

Amerikāņu kardiologs Kāns izmanto šo fermentu sirds un asinsvadu slimību profilaksei un primārajai profilaksei. Attālināto lekciju laikā Lietuvas ārstiem un farmaceitiem viņš sniedza vairākus piemērus, kas pierāda natokināzes pozitīvo ietekmi.

Mičiganas pilsētas Detroitas priekšpilsētas privātklīnikā Kāns pārbaudīja 59 gadus veca pacienta miega artērijas, kas bija daudz biezākas nekā parasti. Tika lēsts, ka šī cilvēka artēriju vecums ir 72 gadi - pat 13 gadus vecākas par viņa bioloģisko vecumu.

Pacientam sekoja 2,5 gadus līdz 61 gada vecumam. Šajā periodā viņa artērijas kļuva par 15 gadiem jaunākas nekā pētījuma sākumā. Tas ir lielisks rezultāts, jo miega artērijas biezums samazinājās no 0,873 līdz 0,726. Tas tika sasniegts tādēļ, ka pacients divarpus gadus katru dienu lietoja natokināzi.

Par natokināzi stāsta arī nākamajiem ārstiem

Vienā no lielākajām Amerikas medicīnas skolām Veina universitātes Medicīnas skolā Detroitā Džons Kāns pasniedz studentiem kursu, kas viņus iepazīstina ar terapeitiskās natokināzes priekšrocībām.

Natokināzes vēsture sākās 1907.gadā, kad tika atklāta īpaša baktērija - bacillus subtillus, kas fermentē sojas pupas. 1925.gadā japāņu zinātnieki pierādīja, ka natokināze noārda fibrīnu, kas ir trombu veidošanās sistēmas pamats.

Šīs īpašības dēļ natokināze spēj izšķīdināt trombus, bet asiņošanas laikā neaizkavē fibrinogēna pārvēršanos fibrīnā, kas nozīmē, ka tas nepalielina asiņošanas risku.

1987.gadā šo fermentu nosauca par natokināzi. Apmēram pirms 25 gadiem tika pierādīta spēja transportēt natokināzi caur zarnām asinīs, izmantojot šo aktīvo vielu kā papildinājumu uzturā.

Uzbrukums uzreiz trijās frontēs

Natokināzei ir unikāls efekts. Tā darbojas trīs frontēs: pirmais ir uzbrūkošais fibrīns, kas noārda trombu un novērš jaunu trombu veidošanos, otrajā frontē natokināze uzlabo asinsriti visā asinsrites sistēmā - pat kapilāri, trešajā frontē natokināze nedaudz pazemina asinsspiedienu.

Faktiski natokināzei nav viena darbības mehānisma - īpašības, kas bieži raksturīga dabiskām vielām. Bet tā darbojas vairākās dažādās vietās un ietekmē visu asinsreces sistēmu.

Šis ir vēl viens akadēmisks skaidrojums tam, kā natokināze spēj likvidēt trombus, iedarbojoties uz fibrīnu un plazmīnu.

Saskaņā ar pētījumiem natokināzei ir vēl viens svarīgs efekts - tā ir spēja pazemināt asinsspiedienu.

Bioloģiski aktīvajam augu materiālam ir arī antikoagulants un antiagregants efekts. Šo iemeslu dēļ natokināze var uzlabot sirds un asinsvadu darbību.

Fermentētās sojas pupās atrodamā natokināze ir īpaši noderīga, ja ir nepieciešams bagātināt uzturu asinsrites traucējumu un paaugstināta trombu veidošanās riska klātbūtnē.

Standartizēto natokināzi mēra fibrīna noārdīšanās vienībās, pēc kurām var precīzi noteikt devu. Natokināzi var izmantot kapsulās vai tabletēs kā tīru aktīvo vielu vai kombinācijā ar citām augu izcelsmes vielām.

Kardiologs Kāns pauž, ka pēdējā laikā natokināze Amerikas Savienotajās Valstīs ir kļuvusi aizvien populārāka kā aizsardzība pret trombozi.

To parāda socioloģiskās aptaujas. Vienā veselības aprūpes speciālistu aptaujā tika jautāts, kādas uztura vielas, viņuprāt, būtu vispopulārākās nākotnē. Visizplatītākā atbilde ir barības vielas un piedevas, kas uzlabo asinsriti, jo sirds un asinsvadu slimības saslimstības ziņā ir pirmajā vietā ASV.

Citā šo funkcionālo barības vielu aptaujā tika atklāts, ka tās piedevas, kas palīdz pacientu aprūpē, tiek uzskatītas par daudzsološām, un trešajā aptaujā visbiežāk pieminētā piedeva bija natokināze.

Komentāri (4)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu