Autobusa pieturā Lielbritānijā atrod slepenus Aizsardzības ministrijas dokumentus (11)

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Autobusa pieturā atrastie slepenie dokumenti
Autobusa pieturā atrastie slepenie dokumenti Foto: BBC

Lielbritānijas pilsētā Kentā, autobusa pieturā, kāds iedzīvotājs atradis slepenus Aizsardzības ministrijas dokumentus, tostarp epastus un "Powerpoint" prezentācijas ar dažādu oficiālu amatpersonu piezīmēm, kopā ap 50 lappusēm. 

Daļā dokumentu apspriesta Krievijas reakcija uz "HMS Defender" trešdien veikto braucienu caur Ukrainas teritoriālajiem ūdeņiem pie Krimas krastiem. Citos izklāstīti plāni par iespējamo Lielbritānijas militāro klātbūtni Afganistānā pēc ASV vadītās NATO operācijas beigām.

Lielbritānijas valdība ziņo, ka saistībā ar dokumentu pazušanu ir uzsākta izmeklēšana. Tāpat Aizsardzības ministrijas pārstāvis norādīja, ka kāds ministrijas darbinieks ziņojis par dokumentu nozaudēšanu, piebilstot:

"Būtu nekorekti notikumu komentēt plašāk."

Slepenie dokumenti - gandrīz 50 lappušu - tika atrasti piemirkušā kaudzē aiz autobusa pieturas otrdienas rītā Kentā. Dokumentu atradējs sazinājies ar raidsabiedrību BBC, kad sapratis to nozīmīgumu. Dokumenti, kuros atrodami gan epasti, gan "Powerpoint" prezentācijas, varētu nākt no kādas augsta ranga ministrijas amatpersonas, ziņo BBC. 

Dokumenti rāda, ka "HMS Defender" misija pie Krimas krastiem tika veikta prognozējot, ka Krievija varētu reaģēt agresīvi.

Trešdien vairāk nekā 20 Krievijas lidaparāti un divi krasta apsardzes kuģi sekoja līdzi "HMS Defender", kad tas šķērsoja ūdeņus pie Krimas.

Krievijas valdība apgalvoja, ka uz britu karakuģi Melnajā jūrā raidīti brīdinājuma šāvieni, ko Lielbritānijas valdība noraidīja.

Dokumentos ne tikai izklāstīti dažādi plāni un scenāriji, bet arī iezīmetas iespējamas jomas, kā piemēram ieroču tirdzniecība, kurās Lielbritānijai varētu nākties konkurēt ar citām Eiropas valstīm. Tāpat arī tajos aprakstītas dažādas ar Lielbritānijas un ASV drošības dialogiem saistītas nianses.

Lai gan lielākā daļa no dokumentiem ir klasificēti kā "oficiāli sensitīvi", kas ir relatīvi zema drošības pakāpe, viens no dokumentiem norādīts kā "Vienīgi Lielbritānijas slepenajām acīm" (UK Secret Eyes Only),

kurā detalizēti izklāstīts par Lielbritānijas "pēdu nospiedumu" Afganistānā, pēc tam, kad tiks pabeigta oficiālā ASV un tās NATO sabiedroto karaspēku izvešana. 

Tas ir pirmais šāda veida atgadījums Lielbritānijā, kad slepeni valdības dokumenti tādā apjomā nokļūst atklātībā. Šis atgadījums ir izsaucis vēl lielāku kritiku pret Lielbritānijas premjera Borisa Džonsona valdību, kurai līdz šim jau nācies saskarties ar vairākiem skandāliem, tostarp nesenākais par video nonākšanu atklātībā, kurā redzams, kā veselības ministrs Mets Henkoks pārkpāj pandēmijas dēļ noteiktos ierobežojumus, skūpstoties ar savu kolēģi. 

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu