Baltkrievija aptur dalību Austrumu partnerībā (12)

LETA/BELTA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Baltkrievija aptur savu dalību Eiropas Savienības (ES) Austrumu partnerības iniciatīvā, pirmdien paziņoja valsts Ārlietu ministrija.

"Baltkrievija ir spērusi vēl vienu soli atpakaļ, apturot dalību Austrumu partnerībā," tviterī pavēstīja Mišels. "Tas tālāk palielinās spriedzi un negatīvi ietekmēs Baltkrievijas tautu, liedzot tai mūsu sadarbības sniegtās iespējas."

ES Austrumu partnerības iniciatīvu sāka 2009.gadā, piedāvājot sešām bijušā padomju bloka valstīm - Baltkrievijai, Ukrainai, Moldovai, Armēnijai, Azerbaidžānai un Gruzijai - ciešākas ekonomiskās un politiskās saites apmaiņā pret reformām.

Baltkrievijas Ārlietu ministrija arī pavēstīja, ka sāk procedūru, lai apturētu atpakaļuzņemšanas vienošanās ar ES darbību.

"Mēs nevaram pildīt savas saistības šīs vienošanās ietvaros ES noteikto sankciju un ierobežojumu apstākļos. Ar dziļu nožēlu konstatējam, ka vienošanās darbības piespiedu apturēšana negatīvi ietekmēs sadarbību ar ES cīņā ar nelegālo imigrāciju un organizēto noziedzību," teikts ministrijas paziņojumā par atbildes pasākumiem uz ES noteiktajām sankcijām.

"Sakarā arī bezprecedenta ierobežojošajiem pasākumiem attiecībā uz Baltkrieviju" šodien uz Ārlietu ministriju tika izsaukts ES pārstāvniecības vadītājs Dirks Šubels, pavēstīja ministrija. "Diplomātam tika sniegta informācija par konkrētiem soļiem, piespiedu kārtā reaģējot uz darbībām, kas apdraud Baltkrievijas nacionālo drošību un nodara tiešu kaitējumu tās ekonomikai un pilsoņiem."

Uz Minsku uz konsultācijām izsaukts Baltkrievijas pārstāvis ES un arī ES pārstāvniecības vadītājam Minskā ieteikts doties konsultēties uz Briseli.

"Turklāt atbildes kārtā Baltkrievijā tiks aizliegts iebraukt Eiropas struktūru pārstāvjiem un ES valstu personām, kuras veicināja ierobežojošu pasākumu ieviešanu," pavēstīja ministrija.

Baltkrievijas puse turpina izstrādāt citus reaģēšanas pasākumus, tostarp ekonomiska rakstura, norādīja ministrija.

"Mēs ceram, ka ES un tās dalībvalstu amatpersonas apzinās kaitīgumu un perspektīvas trūkumu lēmumiem par spēka pieejas pielietošanu attiecībās ar Baltkrieviju," teikts ministrijas paziņojumā. "Baltkrievijas puses priekšlikumi par dialoga un sadarbības attīstību ar ES uz vienlīdzības un abpusējas cieņas principu pamata paliek spēkā."

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu