Čehija no Krievijas prasa kompensāciju par 2014. gada sprādzieniem Vrbeticē (9)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Sprādzieni Vrbeticē, 2014.g.
Sprādzieni Vrbeticē, 2014.g. Foto: Czech Republic Police/Handout

Čehijas Ārlietu ministrija pirmdien uz tikšanos izsaukusi Krievijas sūtni, lai pieprasītu no Krievijas sāpju naudu saistībā ar 2014. gadā notikušajiem sprādzieniem munīcijas noliktavā Vrbeticē.

Čehija aprīlī apsūdzēja Krievijas izlūkdienesta aģentus pirms sešiem gadiem notikušo sprādzienu sarīkošanā. Apsūdzībām sekoja Krievijas diplomātu izraidīšana, uz ko Krievija atbildēja ar Čehijas diplomātu izraidīšanu.

Maskava vēlāk paziņoja, ka uzskata Čehiju par nedraudzīgu valsti, kas "īstenojusi nedraudzīgas darbības" pret Krieviju.

Čehijas Ārlietu ministrija pirmdien paziņoja, ka izsaukusi Krievijas vēstnieku Aleksandru Zmejevski, kuram iesniegta diplomātiskā nota ar prasību Krievijai samaksāt kompensāciju par visiem zaudējumiem, ko nodarīja divi sprādzieni munīcijas noliktavā Vrbeticē.

Sprādzienos gāja bojā divi vietējie strādnieki, un tie nodarīja arī plašus materiālos bojājumus.

Čehijas Ārlietu ministrija neatklāja, par kādu summu tieši ir runa.

Prāga uzskata Maskavu par atbildīgu par šiem sprādzieniem un pieprasīja nekavējoties sākt sarunas par šo jautājumu.

Zmejevskim arī tika norādīts, ka Čehijas iekļaušana nedraudzīgo valstu sarakstā ir starptautisko tiesību pārkāpums, un aicināja Maskavu atcelt šo lēmumu.

Divi Krievijas izlūkdienesta aģenti, kas tiek turēti aizdomās par šo sprādzienu noorganizēšanu, ir tie paši, kas tiek turēti aizdomās par Lielbritānijā dzīvojošā bijušā krievu dubultaģenta Sergeja Skripaļa indēšanu 2018.gadā.

Mediji ziņoja, ka sprādzieniem esot bijis jānotiek ārpus munīcijas noliktavas, lai iznīcinātu ieročus, kas piederējuši bulgāru ieroču tirgonim un, iespējams, bijuši paredzēti sūtīšanai uz Ukrainu.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu