Bads un slaktiņi: Etiopijas valdība Tigrai konfliktā izsludina vienpusēju pamieru

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Etiopijas valdība izsludinājusi vienpusēju pamieru Tigrai reģionā, kur jau vairākus mēnešus plosās karš. Tikmēr tigriešu kaujinieki paziņojuši, ka savā kontrolē pārņēmuši reģiona galvaspilsētu Mekeli, vēsta raidorganizācija BBC.

Valdība paziņojusi, ka pamiers ilgs "līdz lauksaimniecības sezonas beigām". Domājams, ka šajā laikā bada mocītais reģions varēs saņemt humāno palīdzību un izstrādāt kādu politisko risinājumu.

Etiopija novembrī izvērsa militāru operāciju Tigrai reģionā, cenšoties mazināt Tigrai Tautas atbrīvošanas frontes (TTAF) ietekmi, kas pārvalda šo reģionu un ir kritiski noskaņota pret centrālo valdību. Gandrīz astoņus mēnešus vēlāk konflikts, kurā iesaistījās arī Eritreja, joprojām turpinās.

Etiopijas valdība nav apstiprinājusi, ka zaudējusi kontroli pār Mekeli. Savukārt TTAF nav komentējusi valdības paziņojumu par pamieru.

Konflikts izraisījis dziļo humāno krīzi. Pēc ANO aplēsēm Tigrai reģionā konflikta dēļ badu cieš 350 000 cilvēku, bet vēl 5,5 miljoniem cilvēku nepieciešama palīdzība pārtikas sagādē. Reģionu kopš novembra pārvalda pagaidu administrācija.

Visas konfliktā iesaistītās puses apsūdzētas masveidīgā cilvēku slepkavošanā un smagos cilvēktiesību pārkāpumos.

Līdz šim konfliktā dzīvību zaudējuši vairāki tūkstoši cilvēku.

Tigrai vietējie iedzīvotāji ārvalstu medijiem stāsta, ka federālo karavīru padzīšanu esot uztvēruši kā svētkus. "Neviens nesēž mājās. Visi ir pacilāti, ielās skan mūzika. Visiem rokās karogi," kāds vietējais sacīja aģentūrai AFP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu