Spriedze starp konkurentiem pieaug. Kāpēc Gustava stratēģija nedarbojas? (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/Ekrānuzņēmums no video/ TVNET kolāža

Jau trešo nedēļu sekojam līdzi izaicinājuma "Skrējiens pēc astoņi" dalībnieku Marijas Bērziņas un Gustava Terzena piedzīvojumiem. Abi ir iesaistījušies spraigā sacensībā, ar dažādiem līdzekļiem mēģinot mazināt savu elektrības skaitītāju rādījumus. Kā konkurentiem būs veicies šonedēļ? Vai jaudas merītājs attaisnos Marijas lielās cerības? Un kāpēc Gustava Energo pulss spītīgi stāv uz vietas, liedzot izvirzīties līderos? Atbildes uz šiem jautājumiem un noderīgus eksperta padomus uzzināsi izaicinājuma trešās sērijas notikumu izklāstā.

Kā veicās izaicinājuma jaunpienācējam?

Nedēļa pagājusi, bet Gustavs ar sarūgtinājumu secina, ka pat godprātīgi ievērojot visus apņemšanās punktus, viņa Energo pulss joprojām spītīgi stāv uz vietas: “Visu, ko es apsolīju, es izdarīju – izrāvu visus telefona lādētājus, četri mājās mums ir. Izrāvu visus (trīs) datorus no rozetēm ārā. Un izrāvu arī visus pagarinātājus, nevis tikai nospiedu to sarkano podziņu.”

Kas ir Energo pulss?

Energo pulss ir unikāla Elektrum klientiem izstrādāta elektroenerģijas patēriņa vērtēšanas un analīzes programma. Tas sniedz iespēju salīdzināt klienta mājokļa elektroenerģijas patēriņu ar līdzīga veida mājsaimniecībām Latvijā, piedāvājot mājokļa elektroenerģijas patēriņa novērtējumu un padomus enerģijas efektīvākai izmantošanai, nemazinot klientam ierasto komforta līmeni.

Viņš īstenojis arī apņemšanos atkausēt saldētavu, ar prieku secinot, ka “tas ledusskapis ierūcās savādāk.”

“Sarunājām ar bērniem, ka vārīsim tējkannā tikai tik daudz ūdens, cik nepieciešams. Veļas mašīnai es veļas žāvēšanas režīmu no divarpus stundām noliku uz pusotru stundu, un tās drēbes tik un tā žūst, un, es ceru, ka tērē mazāk elektrības,” izaicinājuma jaunpienācējs uzskaita ģimenes paradumos ieviestās izmaiņas.

  • Kopējais gaidīšanas režīma enerģijas patēriņš mājoklī var sastādīt līdz pat 10% no kopējā mājokļa enerģijas patēriņa.
  • Katrs ledus centimetrs palielina elektroenerģijas patēriņu par 10%.
  • Vārot tējkannā tikai nepieciešamo ūdens daudzumu, nevis vārot to pilnu, elektroenerģijas patēriņš samazinās 4 reizes.
  • Samazinot veļas žāvēšanas laiku, ik reizi var ietaupīt aptuveni 1 kWh.

“Elektrum” Energoefektivitātes centra eksperts Anrijs Tukulis uzteic Gustava apņēmību: “Tu jau izklausies pēc teicamnieka. Darījis esi tiešām daudz, un šīs lietas noteikti sniegs ietaupījumu, jo, piemēram, lādētāja raušanā sākumā pievērs uzmanību tiem, kas vai nu silst, vai tiem, kuros spīd kāda lampiņa – tie, visticamāk, būs šie enerģijas zagļi.”

Eksperts norāda, ka

samazinot veļas žāvēšanas laiku, iespējams nošaut divus zaķus ar vienu šāvienu – ne tikai ietaupīt enerģiju žāvēšanas procesā, bet pēc tam, drēbes gludinot nedaudz mitras, ieekonomēt arī uz gludināšanu.

Pārskatījis visus Gustava paradumus, Anrijs Tukulis lēš, ka kaut kas tomēr nav īsti kārtībā, jo izaicinājuma dalībnieka Energo pulsam vajadzētu būt augstākam. “Kā ir ar skaitītāja rādījumiem? Vai tu tos nodod regulāri?” - viņš vēlas precizēt. Manāmi nokaunējies, Gustavs atzīstas, ka šajā ziņā gan sanāk grēkot: “Neregulāri. Līdz šim neregulāri. Tas kaut kā bija izkritis no disciplīnas.”

Eksperts norāda, ka šis tad nu arī varētu būt iemesls, kādēļ Gustava rādītājs tik spītīgi turas pie atzīmes 6. Izrādās, ka,

lai iegūtu precīzu Energo pulsa rezultātu, ir svarīgi skaitītāja rādījumu nodot katru mēnesi, lai tas varētu tikt salīdzināts ar līdzīgām mājsaimniecībām.

Vai enerģijas mērītāji palīdzēja Marijai atrast lielākos "vaininiekus"?

Marija Bērziņa jau iepriekš bija tikusi pie iespējas izmēģināt enerģijas mērītājus, ar kuru palīdzību var salīdzināt dažādas elektroierīces. Laiks noskaidrot, kā tad Marijai ir veicies ar mērījumiem, un vai gudrās ierīces būs palīdzējušas atrast lielāko enerģijas patērētāju mājā.

“Šajās nedēļās es kļuvu par detektīvi un mēģināju atrast, kurš tad man vasaras mājā ir tas lielākais elektrības zaglis,” stāsta sacensības dalībniece, piebilstot, ka viņu sagaidījis arī dažs labs pārsteigums,”bija pārsteigums – domāju, ka ledusskapis tērē vairāk, bet pusotras nedēļas garumā viņš izmantoja tikai aptuveni sešus kilovatus elektroenerģijas.”

Marija atklāj, ka pamanījusies pievienot enerģijas mērītāju pat sūknim: “Tur bija vesela epopeja ar sniega atrakšanu un līšanu bedrē.”

Video: Seriāla "Skrējiens pēc astoņi!" 3. sērija.

Cītīgi veiktie mērījumi nesuši augļus un Marijai izdevies noskaidrot svarīgāko: “Lielākais zaglis gan, jāsaka godīgi, līdz ar veļas mašīnu un elektrisko cepeškrāsni, izrādījās boilers.”

“Elektrum” eksperts Anrijs Tukulis gan nepiekrīt, ka boilers būtu dēvējams par “zagli”: “Kā jau iepriekš esmu minējis, tad ūdens sildīšana tiešām patērē daudz enerģijas, tomēr, paskatoties Marijas rādītājus, iespējams, šim boileram ir nepieciešams veikt apkopi vai arī pieregulēt efektīvāku temperatūru.”

Eksperts norāda, ka maldīgs ir arī Marijas pieņēmums par ledusskapja minimālo elektrības patēriņu: “Nedēļas griezumā ledusskapja patēriņš varbūt neliekas tik liels, bet, ja paskatīsimies gadā, tad noteikti arī par šo ierīci vajadzētu domāt.”

Viņš iesaka iestatīt efektīvu temperatūru – ledusskapī plus 5 grādi, saldētavā – mīnus 18, jo katrs lieki pazeminātais grāds palielina elektrības patēriņu par 5 procentiem.

Uzklausot speciālista padomus, Marija smej, ka ar boileru sanācis kā latviešu teicienā “neskati vīru no cepures”: “Ir skaidrs, ka viņam tā pienākas (tērēt), jo ir jāsilda ūdens, bet vairāk man ir jāpadomā par ledusskapi.”

Konkurenti apmainās ar "gadžetiem"

Kaut gan Gustavs apbrīno Mariju, jo viņa tagad skaidri zina, cik kilovatus patērē katra ierīce mājsaimniecībā, tomēr apšauba, ka pats varētu saņemties likt lietā enerģijas mērītājus.

Marija iedrošina konkurentu tomēr izmēģināt pašas pārbaudītos efektīvos palīgus: “Samainīsimies, tāpēc ka tavi bērni grib nopelnīt labāku atzīmi!"

“Man liekās, ka es neko negribu mērīt, jo es taču visu izdarīju, visu izrāvu, bet vienalga sešinieks! Šis varbūt būs iemesls man beidzot pārvarēt savu slinkumu,” - Gustavs beidzot tomēr ļaujas pierunāties pamērīt jaudu.

“Tu vari bērniem uzdot vēl vienu uzdevumu, lai viņi pastrādā tavā vietā,” smej Marija, piebilstot, ka pēc tam, kad tas būs paveikts, jau varēs mēģināt saprast, kāds varētu būt abu konkurentu rezultāts izaicinājuma finālā.

“Mana intuīcija saka, ka būs neizšķirts un uzvarēs taisnība,” prognozē Gustavs 3. sērijas noslēgumā.

Seriāla "Skrējiens pēc astoņi" noslēguma sērijā uzzināsim Gustava un Marijas rezultātus finiša taisnē. Kā jums šķiet, vai vismaz vienam no viņiem būs izdevies sasniegt kāroto astotnieku?

Lūk, te vari noskaidrot arī sava mājokļa Energo pulsa rādītāju un atrast praktiskus padomus tā veicināšanai, bet komentāros lūdzam ikvienu dalīties ar savām idejām un praksē pārbaudītiem ieteikumiem, kā iespējams uzlabot energoefektivitāti.

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu