"Progresīvie" apsvērs iespēju jauno nodokļu reformu apstrīdēt Satversmes tiesā (1)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Antoņina Ņenaševa
Antoņina Ņenaševa Foto: Evija Trifanova/LETA

Partija "Progresīvie" apsvērs iespēju apstrīdēt valdības un finanšu ministra Jāņa Reira (JV) virzīto nodokļu reformu Satversmes tiesā (ST), informēja politiskais spēks.

Partijā uzskata, ka "valdības un Reira lēmums 2021.gada budžeta pieņemšanā virzīt regresīvu nodokļu reformu no 1.jūlija radīs nepieņemamu situāciju nepilnas slodzes strādājošajiem un pašnodarbinātajiem ar maziem ienākumiem".

"Progresīvo" ieskatā, reforma ne tikai veicinās ēnu ekonomiku, bet arī mazinās sociālo drošību, jo mazāko ienākumu saņēmējiem liekot maksāt vairāk.

Partijas līdzpriekšsēdētāja Antoņina Ņenaševa uzsvērusi, ka "šajā regresīvajā nodokļu reformā" esot redzami lieli riski nepilna laika darbinieku diskriminācijai, jo viņiem reformas rezultātā tikšot liegta iespēja gūt nelielus ienākumus. "Progresīvie" uzskata, ka tas ir ST izšķirams jautājums.

"Jaunā nodokļu aprēķina rezultāts būs tāds, ka cilvēki ar nepilnas slodzes darbiem, kuri vēlas godprātīgi maksāt nodokļus, daudzos gadījumos tiks atbrīvoti no darba. Pastāv liela iespēja, ka šie cilvēki tiks iegrūsti ēnu ekonomikā," izmaiņas nodokļos komentējis partijas ekonomikas darba grupas vadītājs Atis Švinka.

Viņš domā, ka tuvākajā laikā būs redzami reāli prakses piemēri, uz kuru pamata partijā apsvērs iespēju apstrīdēt šo nodokļu iekasēšanas praksi ST.

Jau ziņots, ka no šodienas tiek ieviests minimālais valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) objekts 1500 eiro ceturksnī, Labklājības ministrijā (LM). Izmaiņas paredz, ka ceturksnī par darba ņēmēju jābūt nomaksātām VSAOI vismaz 511,35 eiro apmērā.

LM skaidroja, ka personai tiek summēti visi ienākumi, no kuriem veiktas VSAOI. Starpību no saviem līdzekļiem maksās darba devējs vai vairāki darba devēji proporcionāli darba ņēmēju ienākumiem un nodarbinātības periodam.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (VSAA) aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam (VID), kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā (EDS) paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas.

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā, bet ne mazāk kā no 1500 eiro ceturksnī.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu