Tiks ieviests jauns tiesu pakalpojums - strīdu izšķiršana tiešsaistē

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns.
Tieslietu ministrs Jānis Bordāns. Foto: Edijs Pālens/LETA

Tieslietu ministrs Jānis Bordāns (JKP) ticies ar Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) ekspertiem, lai apspriestu dažādu tehnoloģisku jauninājumu ieviešanu, tai starpā strīdu izšķiršanu tiešsaistē.

Tikšanās laikā tika pārrunāta jauna sadarbības projekta sākšana - tā gaitā divu gadu laikā paredzēts paplašināt tiesu pakalpojumu pieejamību, izstrādājot jaunu konceptuālu risinājumu efektīvai strīdu izšķiršanai tiešsaistē un ieviešot to praksē Latvijas tiesu sistēmā.

Bordāns uzsvēra, ka Covid-19 pandēmijas laiks ir parādījis, ka Latvijas nospraustais mērķis ieguldīt tiesu sistēmas modernizācijā bijis pareizs, jo tas ļāvis veiksmīgi nodrošināt tiesu pieejamību arī krīzes apstākļos.

Viņš norādīja, ka jaunais risinājums atvieglos pieeju tiesai, tas ir, strīdu izšķiršana Latvijā kļūs vienkāršāka un ātrāka, turklāt būtiski samazināsies šo pakalpojumu izmaksas iedzīvotājiem.

Projekta īstenošanas gaitā plānots noteikt to strīdu veidus, kurus varēs risināt, izmantojot jaunus tehnoloģiskus risinājumus. Sākotnēji jauno risinājumu iecerēts ieviest attiecībā uz komercstrīdu risināšanu, kā arī izmantot atbalsta sniegšanai mazāk aizsargātajām iedzīvotāju grupām. Sadarbības projektu plānots noslēgt 2023.gada jūnijā, bet tā galvenais koordinators Latvijā būs Tiesu administrācija. Projektam tiek piesaistīts Eiropas Komisijas (EK) finansējums.

Vitenburgs atklāja, ka projekta pirmā posma izmaksas ir 150 000 eiro, norādot, ka EK finansējums tiek piešķirts OECD ekspertu grupai. Šis finansējums ļaušot ekspertiem apzināt nepieciešamās izmaiņas likumdošanā, kā arī aprēķināt nepieciešamo tehnisko nodrošinājumu projekta turpmākai realizācijai.

Viņš norādīja, ka pēc projekta pirmā posma pabeigšanas tiks veikti aprēķini par izvēlētā risinājuma iespējamajām izmaksām. Vitenburgs sacīja, ka šī projekta gaitā Latvija pilda tikai koordinētāja funkciju, bet pašu plānu izstrādā OECD ekspertu grupa, kurai arī tiek piešķirts nepieciešamais finansējums.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu