Lietuvā pie Baltkrievijas robežas sāk strādāt "Frontex" darbinieki (11)

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lietuvas valsts robežsardzes dienesta komandieris Rustamas Liubajevas
Lietuvas valsts robežsardzes dienesta komandieris Rustamas Liubajevas Foto: Reuters/ScanPix

Lietuvā pie Baltkrievijas robežas, kur pēdējā laikā strauji pieaug nelegālā imigrācija, piektdien kopā ar Lietuvas robežsargiem sāk strādāt pirmie seši Eiropas Savienības (ES) robežsardzes aģentūras "Frontex" darbinieki.

"Frontex" norīkotie Francijas, Ungārijas un Vācijas robežsargi piedalīsies Lietuvas Valsts robežsardzes dienesta darbinieku vadītajās patruļās Druskininku un Kapčamiestes iecirkņos.

Paredzēts, ka šiem "Frontex" Pastāvīgā korpusa pārstāvjiem pievienosies citi un no jūlija vidus kopā ar Lietuvas robežsargiem patrulēs 30 ES robežsardzes aģentūras darbinieki, kas ieradīsies ar savu transportu, ieročiem un aprīkojumu.

Vajadzība pēc "Frontex" palīdzības Lietuvai radusies saistībā ar krasu nelegālo imigrantu plūsmas pieaugumu pāri Baltkrievijas robežai. Lietuvas amatpersonām ir aizdomas, ka Minskas režīms apzināti veicina šo procesu.

Kopumā Lietuvā pāri Baltkrievijas robežai kopš gada sākuma mēģinājuši nokļūt jau 822 nelegālie imigranti - desmitkārt vairāk nekā visa pagājušā gada laikā, tai skaitā aizvadītajā diennaktī vien aizturēti 150 cilvēki - trīskārt vairāk par iepriekšējo lielāko vienas diennakts laikā aizturēto robežpārkāpēju skaitu.

"Frontex" uzdevums ir palīdzēt ES dalībvalstīm gadījumos, kad pie bloka ārējām robežām nepieciešams operatīvais un tehniskais atbalsts, kad steidzami jāorganizē kopīgas migrantu atpakaļnosūtīšanas operācijas vai jāveic citi līdzīgi uzdevumi.

Aģentūra koordinē dalībvalstu sadarbību ārējo robežu kontroles jomā, palīdz tām apmācīt robežsargus, paaugstināt viņu kvalifikāciju, veic risku analīzi un seko ar ārējo robežu kontroli saistīto zinātnisko pētījumu attīstībai.

Komentāri (11)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu