Lielupē pie Staļģenes ielaisti 35 000 līdaku mazuļu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Cēsu rajona Stalbes pagasta zemnieku saimniecības "Ūdensrozes" darbinieki veic aptuveni četru tūkstošu divgadīgu līdaku mazuļu ielaišanas darbus Juglas ezerā, lai papildinātu ezera zivju resursus.
Cēsu rajona Stalbes pagasta zemnieku saimniecības "Ūdensrozes" darbinieki veic aptuveni četru tūkstošu divgadīgu līdaku mazuļu ielaišanas darbus Juglas ezerā, lai papildinātu ezera zivju resursus. Foto: Paula Čurkste/LETA

Realizējot Zivju fonda projektu "Līdaku piegāde un ielaišana Lielupē - Jelgavas novada administratīvajā teritorijā - 2021", Jelgavas novada pašvaldība sadarbībā ar makšķerēšanas sporta klubu "Lielupes brekši" Lielupē, pie tilta, Staļģenē, ielaida 35 000 līdaku zivju mazuļu, informēja novada pašvaldībā.

Līdaku mazuļus bija plānots ielaist divās vietās Lielupē - Staļģenē un Kalnciemā -, taču karsto laika apstākļu dēļ tika pieņemts lēmums tos ielaist tikai vienā vietā. Mazuļu ielaišanu upē uzraudzīja Jelgavas novada Pašvaldības policija, Pārtikas veterinārais dienests un Valsts vides dienests.

Kopš 2017.gada Jelgavas novada pašvaldība veic zemūdens medību organizēšanu Lielupes upes posmos, kas atrodas Jelgavas un Ozolnieku novadu administratīvajās teritorijās. 2019.gadā, ieviešot licencēto makšķerēšanu upes posmos no Staļģenes tilta līdz līdzšinējām Rundāles un Bauskas novada administratīvo teritoriju robežām, kā viens no mērķiem ir organizēt zivju sugu regulāru pavairošanu. Apkopojot zemūdens mednieku un makšķernieku reģistrētos lomus, konstatēts, ka starp biežāk sastopamajiem lomiem ir līdakas, līņi un asari.

2019.gadā un 2020.gadā Lielupes zivju resursus papildināja ar zandartu mazuļiem, bet 2021.gada mērķis bija pavairot līdaku skaitu, lai uzlabotu makšķernieku lomu un saglabātu barības ķēdes līdzsvaru, kas veicinās zivju resursu daudzveidību, makšķerēšanas un zemūdens medību iespējas Lielupē, tādējādi palielinot līdaku populācijas blīvumu.

Līdaku mazuļu piegādi un ielaišanu ūdenstilpē nodrošināja SIA "Rūjas zivju audzētava". Kopējās projekta izmaksas ir 10 164 eiro, no tiem Zivju fonda finansējums ir 7500 eiro, pašvaldības līdzfinansējums - 2664 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu