Perspektīva studiju programma cilvēkiem ar invaliditāti — RTU muitas un nodokļu administrēšana

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock/Publicitātes foto/TVNET kolāža

Cilvēkiem ar invaliditāti ir īpaši svarīgi izvēlēties profesiju, kas pēc augstskolas nodrošinās iespēju atrast labi apmaksātu darbu un baudīt pilnvērtīgu dzīves kvalitāti. “Pabeidzot muitas un nodokļu administrēšanas programmu, cilvēks ar invaliditāti var atrast sev piemērotu darbu pēc savām spējām un zināšanām,” apgalvo RTU SESMI Muitas un nodokļu katedras asociētais profesors Māris Jurušs, piebilstot, ka programma ir piemērota jebkuram, kas atbilst vispārīgām prasībām un ieguvis atbilstošu vidējā līmeņa izglītību, turklāt profesija neprasa fiziskus spēkus, kustību koordināciju un līdzīgas fiziskās spējas.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Starptautisko ekonomisko sakaru un muitas institūts (SESMI) ir vienīgā mācību iestāde Latvijā ar starptautiski akreditētām studiju programmām "Muitas un nodokļu administrēšana".

Vaicāts par to, kāds nozarē ir pieprasījums pēc darbiniekiem, M. Jurušs norāda, ka studiju beidzēji ir ļoti pieprasīti darba tirgū.

“Mūsu absolventi ir ļoti pieprasīti gan Valsts ieņēmumu dienestā, gan starptautiskās auditorkompānijās, gan citur, bet īpaši pieprasīti ir tieši muitā, jo faktiski šī programma ir vienīgā Latvijā, kas sagatavo muitniekus.”

Unikālās studiju programmas, kas veidotas sadarbībā ar Pasaules Muitas organizāciju (PMO) un Valsts ieņēmumu dienestu (VID), ir saņēmušas pilnu iespējamo starptautisko atzīšanu, ko pasaulē piešķir muitas programmām augstskolās.

Gan bakalaura, gan maģistra studiju programmas nupat saņēmušas Eiropas Komisijas (EK) atzīšanas sertifikātus par atbilstību Eiropas Savienības muitas kompetencēm.

Iepriekš programmas saņēmušas arī PMO akreditāciju par atbilstību starptautiskajiem muitnieku profesijas standartiem.

Mācības notiek gan klātienē, gan attālināti. “Protams, ārkārtas situācijas apstākļos mācības pilnībā notika attālināti. Taču

arī klātienē ir visas iespējas mācīties cilvēkiem ar īpašām vajadzībām. RTU pilnveido vidi un atbalsta pasākumus, lai visiem studentiem nodrošinātu izglītības pieejamību un komfortablus apstākļus studijām un pētniecībai.

Turklāt studentiem ir iespējas izmantot elastīgu studiju grafiku.”

Muitas un nodokļu administrēšanas programma tiek realizēta ar valsts budžeta atbalstu, līdz ar to ir gan budžeta, gan maksas studiju vietas. Turklāt studentiem ir iespējas pieteikties dažādām stipendijām u.c.

Bakalaura studiju programmas "Muitas un nodokļu administrēšana" beidzēji iegūst profesionālo bakalaura grādu muitas un nodokļu administrēšanā, kā arī īpašu kvalifikāciju - muitas iestādes struktūrvienības vadītāja vai nodokļu ekonomista kvalifikāciju. Savukārt maģistra līmenī jau tiek iegūts profesionālais maģistra grāds. Tas nozīmē, ka atkarībā no iegūtā grāda un kvalifikācijas absolventu darba iespējas var būt ļoti plašas un dažādas.

Programmas absolventi var strādāt par muitnieku, nodokļu speciālistu, analītiķi, konsultantu, revidentu vai veikt jebkuru citu darbu muitas vai nodokļu jomā. Arī darba atalgojums nozarē ir ļoti dažāds un atkarīgs no veicamajiem pienākumiem. “Perspektīvas ir, viss atkarīgs no paša studenta apņemšanās un apzinīguma,” — tā M. Jurušs

Darba devēja komentārs

VAS "Latvijas Pasts" Muitas pakalpojuma vadītāja Ieva Ilstere skaidro, ka šobrīd nozarē ir pieprasījums pēc atmuitošanas speciālistiem: “Sakarā ar to, ka no 2021. gada 1. jūlija atmuitošana pasta sūtījumiem jāveic jau sākot no 1 centa, esam pieņēmuši darbā papildus darbiniekus. Līdz ar to var teikt, jā, nozarē pieprasījums pēc speciālistiem ir.”

I. Ilstere norāda, ka īpaši pieprasītas specializācijas ir muitas brokeri, muitošanas speciālisti un muitas deklaranti.

“Aptuvenā atalgojuma amplitūda bruto ir sākot no 1200 eiro un uz augšu.”

Pēc tam, kad iziets apmācību kurss uz vietas birojā, speciālistiem ir iespēja strādāt arī attālinātā formātā.

Vaicāta par to, vai VAS “Latvijas Pasts” būtu gatavi izskatīt kandidātus ar noteiktiem funkcionāliem traucējumiem, Muitas pakalpojumu vadītāja atbild apstiprinoši: “Domāju, ka jā. Līdz šim gan cilvēki ar īpašām vajadzībām nav pieteikušies, bet mēs viņus noteikti izskatītu kā līdzvērtīgus kandidātus uz vakancēm.”

Raksts tapis sadarbībā ar Altum un un sociālo uzņēmumu Print Art.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu