Vācijas zaļo kandidāte uz kanclera amatu komentē plaģiātisma skandālu

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Annalēna Bērboka
Annalēna Bērboka Foto: EPA/CLEMENS BILAN

Vācijas zaļo kandidāte uz kanclera amatu Annalēna Bērboka atzinusi, ka pieļāvusi kļūdu, savā grāmatā iekļaujot citu autoru rakstīto bez avotu norādīšanas.

Pagājušajā nedēļā izskanējušās apsūdzības plaģiātismā ir kārtējās nepatikšanas, kas piemeklējušas Bērbokas kampaņu pirms 26.septembrī gaidāmajām Bundestāga vēlēšanām.

Kā ziņots, austriešu mediju pētnieks Štefans Vēbers pagājušajā nedēļā apsūdzēja Bērboku plaģiātismā, norādot, ka vairākas rindkopas viņas grāmatā "Jetzt: Wie wir unser Land erneuern" ("Tagad: Kā mums atjaunot mūsu valsti"), kas iznāca 21.jūnijā, nav pašas rakstītas.

Zaļie nekavējoties kategoriski noraidīja viņa apgalvojumus un paziņoja, ka Vēbera apsūdzības esot "reputācijas slepkavības mēģinājums".

Arī Bērboka pagājušajā nedēļā noliedza, ka būtu pieļāvusi autortiesību pārkāpumus, taču atzina, ka viņas darbā esot atspoguļotas daudzu citu cilvēku idejas.

Pēdējo gadu laikā Vācijā apsūdzības plaģiātismā likušas atstāt amatus vairākiem ministriem un citām amatpersonām, taču līdz šim tas attiecās uz pārkāpumiem, kas pieļauti, rakstot doktora darbus, taču Bērbokas grāmata nav akadēmisks izdevums, kas pakļauts tik stingriem standartiem, un tā nesatur atsauces.

Intervijā, kas ceturtdien publicēta laikrakstā "Sueddeutsche Zeitung" Bērboka norādījusi, ka izmantojusi publiski pieejamus avotus, taču norādījusi, ka kritiku "uztvērusi nopietni".

"Vērtējot retrospektīvi, noteikti būtu bijis labāk, ja es būtu sagatavojusi avotu sarakstu," piebildusi zaļo līdere.

Pēc tam, kad 40 gadus vecā Bērboka aprīlī tika izvirzīta par kandidāti uz kanclera amatu, zaļie vairākās aptaujās izvirzījās vadībā, apsteidzot ilggadējos favorītus konservatīvos un raisot vides aizstāvjos cerības pirmo reizi vēsturē izcīnīt valdības vadītāja krēslu.

Taču tagad aptaujas liecina, ka Armīna Lašeta vadītie kristīgie demokrāti (CDU) un viņu Bavārijas māsaspartija Kristīgi sociālā savienība (CSU) zaļos jau atkal apsteidz par 11 procentpunktiem.

Zaļo popularitāti iedragājušas runas par benzīna cenu celšanu un īsās distances aviosatiksmes likvidēšanu.

Par labu vides aizstāvjiem nenāca arī neprecizitātes, kas tika atklātas Bērbokas ienākumu deklarācijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu