Džonsonam izdodas apvaldīt "dumpi" paša partijā; Lielbritānija ārvalstu palīdzībai tērēs mazāk (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons.
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons. Foto: Hollie Adams/Pool via REUTERS/File Photo

Lielbritānijas premjerministram izdevies savaldīt dumpi paša partijā, un parlaments otrdien atbalstījis ārvalstu palīdzības budžeta samazināšanu.

Balsojumā par priekšlikumu minimālo summu, kas tiek atvēlēta ārvalstu attīstības palīdzībai, uz laiku samazināt līdz 0,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP), valdība uzvarēja ar 333 balsīm pret 298.

Pirmo reizi ideja par ārvalstu palīdzības samazināšanu, lai tādējādi segtu izmaksas, ko radījusi Covid-19 pandēmija, parādījās novembrī.

Valdībai tomēr izdevās pārliecināt pietiekami lielu deputātu skaitu, ka iecere ir atbalstāma, lai gan sākotnēji šķita, ka toriju iekšējā dumpja dēļ to gaida pazemojoša sakāve.

Vairākus iespējamos dumpiniekus izdevās nomierināt ar solījumu, ka ārvalstu palīdzības minimālais apmērs atkal tiks paaugstināts līdz 0,7% no IKP, tiklīdz Lielbritānijai vairs nevajadzēs aizņemties, lai segtu ikdienas izdevumus.

Starp ieceres pretiniekiem bija arī Džonsona priekštece Terēza Meja.

Ieceres kritiķi pauž šaubas, ka priekšnoteikumi ārvalstu palīdzības apjoma atjaunošanai jebkad tiks sasniegti.

Kritiķi apšauba arī to, ka relatīvi nelielais ieguvums budžetam varētu atsvērt kaitējumu, kāds tiks nodarīts palīdzības saņēmējiem un Lielbritānijas reputācijai pasaulē.

Saskaņa ar Pārstāvju palātas bibliotēkas aplēsēm priekšnoteikumi ārvalstu palīdzības palielināšanai līdz 0,7% no IKP netiks sasniegti agrāk kā 2024.gadā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu