Krievija par nevēlamu atzīst izmeklējošās žurnālistiskas organizāciju "Projekt" (24)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
"Projekt" galvenais redaktors Romāns Badanins
"Projekt" galvenais redaktors Romāns Badanins Foto: Evgeny Feldman/AP

Krievijas ģenerālprokuratūra ceturtdien par "nevēlamu organizāciju" atzinusi tīmekļa izdevumu "Projekt", kas pamatā nodarbojas ar izmeklējošo žurnālistiku, bet vairāki izdevuma darbinieki atzīti par "ārvalstu aģentiem".

"Par pamatu šī lēmuma pieņemšanai bija tas, ka tā [izdevuma] darbība rada draudus Krievijas Federācijas konstitucionālajai iekārtai un drošībai," teikts ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Tikmēr Tieslietu ministrija "ārvalstu aģentu" sarakstā iekļāvusi "Projekt" galveno redaktoru Romānu Badaņinu un četrus izdevuma žurnālistus.

Organizācijām un fiziskajām personām, kas Krievijā atzītas par "ārvalstu aģentiem" sīki jāatskaitās par saviem ieņēmumiem, kā arī īpaši jāmarķē visas savas publikācijas.

Savukārt to ārvalstu organizāciju darbību Krievijā, kas atzītas par "nevēlamām", varasiestādes var aizliegt, bet Krievijas pilsoņiem, kas to labā strādājuši draud sodanaudas vai cietumsods.

Savā paziņojumā ģenerālprokuratūra "Projekt" klasificējusi kā ASV organizāciju.

Badaņins "Projekt" nodibināja pēc studijām Stenforda Universitātē ASV.

Kopš 2018.gada izdevums publicējis virkni vērā ņemamu izmeklēšanas materiālu par Krievijas eliti, vairākos gadījumos atklājot, kā tiek izmantoti ģimenes locekļi, lai slēptu nelegālos ienākumus.

Tikai pirms dažām nedēļām policija veica kratīšanas Badaņina un divu izdevuma žurnālistu mājās.

Vēršanās pret "Projekt" uzskatāma par kārtējo soli Krievijas varasiestāžu izvērstajā kampaņā pret neatkarīgajiem medijiem, kurus autoritārais prezidenta Vladimira Putina režīms cenšas apklusināt.

Pēdējo mēnešu laikā par "nevēlamām organizācijām" atzīts Rīgā bāzētais tīmekļa izdevums "Meduza" un biznesa izdevums "VTimes", kas jau pārtraucis savu darbību.

Tikmēr "ārvalstu aģentu" sarakstā ceturtdien iekļauta arī Igaunijā bāzētā tīmekļa izdevuma "Otkritije Media" galvenā redaktore Jūlija Jaroša un viņas vietnieks Maksims Galkins, kā arī "Radio Brīvība" korespondente Jeļizaveta Majetnaja.

Komentāri (24)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu