Pabeigta energoefektīvas daudzdzīvokļu ēkas tipveida projekta izstrāde (3)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: creator12/Shutterstock

Izstrādāts būvniecības tipveida projekts daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai, lai veicinātu zemu ekspluatācijas izmaksu, ergonomisku, ērti lietojamu un energoefektīvu mājokļu pieejamību, aģentūru LETA informēja Ekonomikas ministrijā (EM).

Tipveida projekts paredzēts gan pašvaldībām, gan citiem nekustamā īpašuma attīstītājiem dzīvojamā fonda un dzīvokļu īres tirgus attīstībai. Tipveida projekta dokumentācija un modeļi ir pieejami bez maksas Būvniecības informācijas sistēmā.

EM 2020.gadā veikta publiska iepirkuma rezultātā tipveida projektu daudzdzīvokļu dzīvojamai ēkai izstrādāja personu apvienība, kurā apvienojušies SIA "Cubed", SIA "K Forma", SIA "MEP solutions" un SIA "Core projekts", savukārt tipveida projekta kvalitātes pārbaudi veica SIA "CMB". Tipveida projekts tika izstrādāts par 312 000 eiro.

Ministrijā skaidroja, ka tipveida projekts paredzēts daudzdzīvokļu dzīvojamās ēkas būvniecībai ar pieciem virszemes stāviem, pagrabstāvu un trim kāpņu telpām, katrā pa 30 dzīvokļiem - kopā 90 dzīvokļi no vienas līdz četrām istabām. Katrā kāpņu telpā ir paredzēts arī lifts. Vienlaikus tipveida projektu ir iespējams pielāgot, samazinot vai palielinot kāpņu telpu skaitu.

"Tipveida projekts izstrādāts tā, lai tas būtu ērti pielāgojams jebkurai atrašanās vietai. Tipveida projektā izstrādāta detalizēta būvniecības ieceres dokumentācija, kas noformēta un komplektēta atbilstoši visiem spēkā esošiem normatīviem, visām būvprojekta daļām, kuras nemainās atkarībā no ēkās novietojuma, piemēram arhitektūra, būvkonstrukcijas, iekšējās inženiersistēmas, iekšējā apdare un ekonomikas daļa," informēja EM.

Visas minētās tipveida projekta daļas tika izstrādātas Būvju informācijas modelēšanas vidē. Tipveida projekta ekonomikas daļā niansēti un precīzi iekļauti visi tipveida projektā iekļautie un objektīvi nepieciešamie darbi, materiāli, iekārtas un precīzi aprakstītas to specifikācijas un apmēri.

Tāpat EM piebilda, lai sāktu tipveida projekta daudzdzīvokļu ēkas būvniecību būvniecības ierosinātājam papildu tipveida projekta dokumentācijai nepieciešams izstrādāt tikai tās projekta sadaļas, kas saistītas ar ēkas novietojumu un inženiersistēmu ārējiem pieslēgumiem, un kuras ir nepieciešams izstrādāt, lai izpildītu projektēšanas nosacījumus pirms būvdarbu sākšanas.

Ekonomikas ministrs Jānis Vitenbergs (NA) stāstīja, ka izstrādāt jaunu daudzdzīvokļu mājas būvniecības tipveida projektu pamudināja dzīvojamā fonda situācija Latvijā, kas ar jaunām daudzdzīvokļu mājām nav bijis būtiski papildināts vismaz 20 gadu.

"Reģionos tas kavē jaunu darbavietu izveidi un tautiešu atgriešanos dzimtajā novadā. EM izstrādātais tipveida projekts ir nozīmīgs rīks pašvaldībām, lai veicinātu jaunu, mūsdienīgu, energoefektīvu un ekonomisku mājokļu pieejamību Latvijas reģionos, vienlaikus arī tautsaimniecības attīstību, jo tipveida projektā pārsvarā ir paredzēts izmantot vietējos būvmateriālus. Turklāt - tiks ietaupīti arī būtiski publiskie līdzekļi uz jaunu būvprojektu izstrādi," pauda Vitenbergs.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu