Pieci padomi, kā samazināt elektrības rēķinu (8)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Eiropas vadošā elektroenerģijas pārvaldītāja Nord Pool biržas dati liecina, ka elektrības cena pēdējos mēnešos attiecībā pret aizvadīto gadu pieaugusi teju divas reizes. Šādu tendenci galvenokārt nosaka oglekļa emisiju kvotu cenu straujais kāpums un pastāvīgā elektroenerģijas pieprasījuma izaugsme, ekonomikai atgūstoties no globālās pandēmijas ierobežojumiem. Tas rezultējies arī Latvijas iedzīvotāju elektrības rēķinu pieaugumā. Speciālisti ir apkopojuši praktiskus ieteikumus, kā izvērtēt un samazināt savas ikmēneša izmaksas par elektroenerģiju.

Kā skaidro Enefit privātpersonu segmenta vadītājs Mārtiņš Vancāns, cenu kāpuma tendence, visticamāk, turpināsies arī nākamajos mēnešos: "Cena par elektrību Nord Pool biržā šī gada jūnijā, salīdzinot ar maiju, augusi par 57%, un jau šobrīd redzam, ka cenas turpina līdzīgu attīstību arī jūlijā. Tie patērētāji, kuri izmanto dinamiskos jeb biržas cenām piesaistītos līgumus, cenu svārstības izjūt uzreiz, jo viņiem elektrības cena mainās katru stundu. Savukārt tie lietotāji, kuri tagad slēdz jaunus fiksētās cenas līgumus atkarībā no izvēlētā piegādātāja redz elektrības rēķina pieaugumu par 10-40%. Skaidrs, ka katra mājsaimniecība nevar pilnībā kompensēt vispārējo elektroenerģijas ražošanas izmaksu kāpumu. Tomēr šis ir piemērots brīdis, lai izvērtētu, ko mēs varam ietekmēt savā elektrības rēķinā, lietojot mazāk enerģijas, darot to gudrāk vai arī meklējot veidus, kā to iegādāties izdevīgāk."

Cik daudz jaudas tev nepieciešams?

Daļu pastāvīgo izmaksu elektrības rēķinā veido maksa par sadales sistēmas pakalpojumiem jeb maksa par pieslēgumu elektroenerģijas tīklam, ko Latvijā nodrošina AS "Sadales tīkls". To, cik jaudīgs elektrības pieslēgums nepieciešams mājoklim, nosaka tajā esošās elektroierīces un tas, cik daudzas no tām tiek lietotas vienlaicīgi. Dažkārt iespējams, ka mājoklim izvēlēts pieslēgums ar pieklājīgu jaudas rezervi, kas patiesībā nav nepieciešama, un tādējādi par to pārmaksājam vismaz dažus eiro mēnesī. Noskaidrot un gan palielināt, gan samazināt sava pieslēguma jaudu iespējams "Sadales tīkla" klientu pašapkalpošanās portālā www.e-st.lv.

Vislētākā enerģija ir tā, ko nepatērējam

Lai būtu drošs, ka iegādāto elektroenerģiju izmantojam efektīvi, izvērtē mājoklī esošo ierīču efektivitāti un novecojušas vai arī ļoti "ēdelīgas" ierīces nomaini ar modernākām vai citām alternatīvām. Skaidrs, ka pirmais solis ir apgaismojuma uzlabošana un nu jau par energoefektivitātes žanra klasiku kļuvusī LED spuldžu ieviešana, kas apgaismojumam patērēto enerģiju var samazināt pat par 80%.

Savukārt iegādājoties jaunu elektroierīci, pievērs uzmanību tās energoefektivitātes klasei. Piemēram, ledusskapjiem katra nākamā energoefektivitātes klase gada laikā vidēji sniedz pāris eiro ietaupījumu. Te gan jābūt kritiskam vērtējot, pie cik plusiņiem potenciālais ietaupījums vairs neatsver pašas ierīces cenas pieaugumu.

Atslēdziet elektrības vampīrus

Dīkstāves jeb gaidstāves (standby) režīmā dažādas sadzīves elektroierīces gada laikā patērē aptuveni 10% no visa mājsaimniecības gada patēriņa. Negausīgākais elektrības vampīrs ir wi-fi modems - atvienojot to no tīkla, kad nelietojat, gadā varat ietaupīt pat 86 kilovatstundas. Otro vietu pārliecinoši ieņem spēļu konsole, kas gadā slepus "apēd" 43 kilovatstundas. Bet rijīgāko ierīču topu noslēdz mikroviļņu krāsns un trauku mazgājamā mašīna, kuras patērē 26 liekas kilovatstundas gadā.

Turklāt katrā mājā ir vēl daudz dažādu ierīču, kas skaitļus var padarīt vēl iespaidīgākus. Tāpēc ieteicams atslēgt no rozetes ierīces, kas netiek pastāvīgi lietotas.

Dinamiskā cena - aktīviem taupītājiem

Daļa cilvēku izvēlas dinamisko enerģijas iegādes līgumu, kur elektrības cena līdz ar biržas cenas svārstībām mainās katru stundu. Tas nozīmē, ka ikdienā vienlīdz ātri sajutīsi gan elektroenerģijas cenu kāpumu, gan kritumu. Attiecīgi vari pielāgot brīdi, kad patērēt vairāk enerģijas.

Parasti, kad visi ir mājās un aktīvi darbina elektroierīces, pieaug pieprasījums pēc elektroenerģijas un arī tās cena. Savukārt naktī cena var kristies pat 10 reižu. Aprēķini liecina, ka, ieslēdzot trauku mazgājamo mašīnu vai veļasmašīnu ar taimeri, piemēram, plkst. 5.00-7.00 no rīta, nevis vakarā pēc darba, gadā izdosies ietaupīt aptuveni 30 eiro. Nav ļoti daudz, taču, kombinējot ar citiem risinājumiem, iespējams gūt jūtamu labumu.

Seko tirgus piedāvājumam

Ikviens elektroenerģijas tirgotājs ar dažādu intervālu pārskata savu piedāvājumu cenas, pielāgojot tās tirgus svārstībām. Attiecīgi arī patērētājiem ir vērts regulāri salīdzināt dažādu tirgotāju aktuālos piedāvājumus, jo īpaši brīžos, kad notiek straujākas cenu izmaiņas, uz kurām katrs tirgotājs var reaģēt atšķirīgi. Tas var nozīmēt iespēju pārslēgt elektroenerģijas iegādes līgumu par izdevīgāku cenu. Šobrīd jau vairāk nekā

100 0000 Latvijas mājsaimniecību regulāri maina elektroenerģijas tirgotāju.

Tirgotāja maiņas process ir vienkāršs un aizņem vien pāris minūtes. Ikviens iedzīvotājs jebkurā laikā var izvēlētajam elektroenerģijas tirgotājam pieteikt pakalpojumu vai veikt tā nomaiņu telefoniski vai elektroniski. Lai sadarbība ar jauno tirgotāju sāktos jau no nākamā mēneša, līgums jānoslēdz līdz pašreizējā mēneša 15. datumam.

Ierasts, ka lielākie elektroenerģijas tirgotāji Latvijā mājsaimniecībām piedāvā divus tarifu plānus - fiksēto vai mainīgo (dinamisko). Izvēloties fiksēto tarifu plānu, elektrības cena tiek noteikta nemainīga gada vai ilgākam laika periodam. Savukārt mainīgā cena seko elektroenerģijas cenu izmaiņām biržā un mainās katru stundu. Kā norāda eksperti, elektroenerģijas tirgus šobrīd ir nestabils, esošajā situācijā labāk izvēlēties fiksēto tarifu plānu, jo cenas pieauguma tendence tuvākajā nākotnē varētu saglabāties. Ja izvēlies mainīgo cenu, jābūt gatavam aktīvāk sekot līdzi saviem patēriņa paradumiem.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu