Tihanovska ieradusies vizītē Vašingtonā (12)

TVNET/RFE/RL
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: MINDAUGAS KULBIS/AP

Baltkrievijas demokrātiskās opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska svētdien ieradās Vašingtonā, kur viņai paredzēta vairākas dienas ilga vizīte ar ASV politiķiem, vēsta raidorganizācija RFE/RL.

Tihanovskai pirmdien paredzēta augsta līmeņa tikšanās Valsts departamentā, savukārt otrdien - Baltajā namā, paziņojusi Tihanovskas komanda. Viņa plāno tikties ar ASV prezidentu Džo Baidenu un valsts sekretāru Entoniju Blinkenu, taču šie plāni vēl nav oficiāli apstiprināti.

"Tas ir plānots, taču pagaidām nevaru apstiprināt," svētdien aģentūrai TASS sacīja Tihanovska.

Viņa tiksies arī ar demokrātu un republikāņu kongresmeņiem un ASV Kongresā atklās pirmo "Baltkrievijas draugu" grupu, kas atbalstīs Baltkrievijas tiekšanos uz demokrātiju.

Tihanovskai arī paredzētas sarunas ar ASV Starptautiskās attīstības aģentūras (USAID) vadītāju Samantu Paueru. Vašingtona solījusi atbalstīt Baltkrievijas opozīciju un pilsonisko sabiedrību.

Svētdien Tihanovsku Vašingtonas lidostā sagaidīja ASV vēstniece Baltkrievijā Džūlija Fišere, kurai Aleksandra Lukašenko valdība atteicās izdot vīzu, tāpēc viņai nebija iespējas strādāt Minskā. Pēc tam Tihanovska tikās ar baltkrievu diasporu Vašingtonā.

Šonedēļ Tihanvoska plāno apciemot arī Ņujorku un Kaliforniju, paziņojis viņas preses birojs.

Tihanovska cer, ka ASV varētu kļūt par starpnieku Baltkrievijas opozīcijas sarunās ar Lukašenko režīmu, vēsta baltkrievu medijs "Zerkalo.io".

"Par visur runājam par vidutājiem. Kādam šī atbildība ir jāuzņemas. Protams, ka ASV, uz kurām skatās visa pasaule, šajā jomā varētu būt "čempions". Tāpēc runāsim par daudz ko, galvenokārt - par atbalstu pilsoniskajai sabiedrībai," teica Tihanovska.

Tihanovska bija spiesta bēgt uz Lietuvu pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, par kuru uzvarētāju tika pasludināts Aleksandrs Lukašenko. Tomēr opozīcija apsūdz režīmu plašā vēlēšanu rezultātu viltošanā un pieprasa Lukašenko atkāpšanos. Opozīcija par patieso vēlēšanu uzvarētāju uzskata Tihanovsku.

Pēc vēlēšanām Baltkrievijā sākās protesti pret Lukašenko režīmu, kas vēriena ziņā izvērtās par nepieredzēt plašu masu kustību.

Daudzi opozicionāri, tai skaitā Tihanovskas vīrs Sergejs Tihanovskis, atrodas ieslodzījumā.

Komentāri (12)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu