Pat tikai viens koks var ievērojami atvēsināt pilsētu. Lūk, kā tas notiek (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Koks pilsētā
Koks pilsētā Foto: Unsplash

Svelmainā dienā pilsētā labāka vieta, kur atvēsināties, ir ar kokiem noaudzis parks. Koku pavēnī gaisa temperatūra var būt ievērojami zemāka nekā saulē. Tas ir gan ēnas, gan koka lapu izdalītā šķidruma dēļ.

Jaunā pētījumā, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Environmental Research Letters”, noskaidrots, ka pat viens vienīgs koks var palīdzēt radīt patīkamāku un komfortablāku mikroklimatu. Kad pētnieki novietoja automašīnas ar temperatūras sensoriem zem atsevišķiem kokiem, kas izkaisīti Vašingtonā, viņi atklāja ievērojamu atvēsināšanās efektu.

Vienas svelmainas dienas un nakts laikā pētnieku komanda savāca vairāk nekā 70 tūkstošus gaisa temperatūru rādījumus no dažādām vietām pilsētā. Salīdzinot ar ielām, kurās vispār nebija koku, ielas ar kokiem vakarā bija vēsākas. Ielas ar kokiem bija vēsākas arī tad, kad norietēja saule un koku lapas pārstāja izgarot šķidrumu.

“Pastāv daudz labu iemeslu, kāpēc vajadzētu stādīt kokus, tomēr mūsu pētījums parāda, ka mums nevajadzētu pārāk zemu novērtēt lomu, ko pilsētā spēlē individuāli koki. Pilsētvides plānotāji tāpēc varētu pilsētā meklēt nelielas vietas, kur stādīt pa vienam kokam,” komentēja vides zinātnieks Maikls Alonso.

Ir zināms, ka koki atvēsina pilsētas iedzīvotājus un pat ēkas, darbojoties kā sava veida gaisa kondicionieri. Protams, lielu lomu spēlē ēna, kas samazina radiāciju, kas sasilda zemi. Tomēr lapu “svīšanai” karstā dienā arī ir liela ietekme uz lokālajām gaisa temperatūrām.

Jaunajā pētījumā zinātnieki atklāja, ka pēcpusdienā parka koki temperatūru samazināja par 1,8 grādiem pēc Celsija skalas. Tas ir vairāk, nekā aplēsts iepriekšējos pētījumos.

Pētnieki arī noskaidroja, ka viens 15 metru garš koks pēcpusdienā meta 14 metru garu ēnu, kas līdz vakaram kļuva 56 metrus gara. Tas nozīmē, ka pat neliels koku skaits dienas beigās var ar ēnu nosegt un atvēsināt pamatīgu zemes platību. Turklāt atvēsināšanās efekts novērots arī pēc saulrieta.

Koki pilsētā ir ļoti svarīgi. Šis pētījums turklāt pierāda, ka nav vajadzīgs vesels mežs, lai koks nestu labumu.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu