Izklaidējošā video parādīts, kas notiks, ja uz dažādām planētām tiks nomesta bumba (2)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Urāns
Urāns Foto: Unsplash

Vasara ir laiks, kad jāspēlējas ar bumbām. Bet visiem zināms, kā ar bumbu rotaļāties uz Zemes; tāpēc radīts jauns video, kurā parādīts, kā būtu "spēlēties" ar bumbu uz dažādām mūsu Saules sistēmas planētām.

Animācijā redzamas bumbas, kas krīt no vienu kilometru liela augstuma uz atsevišķu objektu virsmas, kur nav gaisa pretestības. Salīdzinoši – uz Saules bumba no tāda augstuma krīt 2,7 sekundes, bet uz Zemes – 14,3 sekundes.

“Tas dod zināmu priekšstatu par katra objekta gravitācijas spēku,” skaidro planētu pētnieks Džeimss O’Donahjū.

Interesanti, ka uz Saturna bumbai, lai nokristu, vajadzīgas 13,8 sekundes, bet uz Urāna jau 15 sekundes.

VIDEO: UZ PLANĒTĀM KRĪT BUMBA

“Varētu būt pārsteidzoši, ka lielajām planētām gravitācijas spēks ir diezgan līdzīgs kā mazākām planētām. Piemēram, Urāns bumbu pievelk lēnāk nekā Zeme. Kāpēc? Tāpēc, ka Urānam ir zems vidējais blīvums. Marsa masa ir teju divas reizes lielāka nekā Merkura masa, tomēr ir redzams, ka gravitācijas spēks ir līdzīgs. Tas liecina, ka Merkurs ir krietni blīvāks par Marsu,” savā “YouTube” kanālā skaidro O’Donahjū.

Savukārt uz Cereras bumbas spēlēšana būtu visgarlaicīgākā, jo no viena kilometra augstuma tā tur kristu veselas 84,3 sekundes.

Lai izveidotu šo video, O’Donahjū izmantoja astronoma Ramī Mendova datus un NASA planētu faktu lapu. Vērā tika ņemts arī viens no slavenākajiem gravitācijas eksperimentiem, kas tika veikti uz Mēness.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu