"Brexit" stratēģis atklāj, ka esot apspriedis Borisa Džonsona izstumšanu no amata

TVNET/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Britu politiskais stratēģis Dominiks Kamingss, Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons
Britu politiskais stratēģis Dominiks Kamingss, Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS / AFP

Britu politiskais stratēģis Dominiks Kamingss jaunā intervijā raidorganizācijai BBC atklājis, ka jau dažas dienas pēc konservatīvās partijas uzvaras 2019.decembrī notikušajās vēlēšanās esot kalis plānus, kā atbrīvoties no premjerministra amatā esošā Borisa Džonsona.

Džonsona bijušais tuvākais padomnieks intervijā apgalvojis, ka premjeram "nebija plāna" līdz pat 2020.gada janvāra vidum. Kamingss arī sacīja, ka Džonsona sieva esot mēģinājusi ietekmēt, kam tiek piešķirti amati valdībā.

Tā ir pirmā lielā intervija, ko sniedzis Kamingss, kurš vadīja "Vote Leave" ("Balso par izstāšanos") kampaņu 2016.gada "Brexit" referenduma laikā, bet 2019.gada jūlijā, kad Džonsons kļuva par britu premjeru, strādāja par viņa padomnieku.

Intervijā BBC žurnālistei Lorai Kensbergai Kamingss nāca klajā ar vairākiem skandaloziem izteikumiem, piemēram, ka "Vote Leave" apgalvojumi, ka Lielbritānija Eiropas Savienībai (ES) maksājot 350 miljonus sterliņu mārciņu nedēļā, esot bijis apmāns, lai satricinātu politiskos pretiniekus, kuri bija par Lielbritānijas palikšanu ES.

Kamingss sacīja, ka Džonsona sievai Kerijai Džonsonei līdz 2019.gada decembra vēlēšanām neesot bijis iebildumu pret to, ka bijušie "Vote Leave" aktīvisti strādā valdības amatos. Taču pēc negaidīti labajiem rezultātiem vēlēšanās, kurās tika solīts "īstenot "Brexit"", Džonsones nostāja esot mainījusies.

"Tikko kā vēlēšanas bija uzvarētas, viņa sāka teikt - kāpēc, lai strādātu Dominiks un "Vote Leave" komanda? Kāpēc gan lai es nebūtu tā, kas rausta diedziņus?" sacīja Kamingss.

Kerija Džonsone, iepriekš pazīstama kā Kerija Simondsa, desmit gadus strādājusi britu konservatīvajā partijā. 2018.gadā viņa kļuva par tās komunikācijas nodaļas vadītāju, taču drīz vien no amata atkāpās.

Kamingss stāstīja, ka viņš un viņa sabiedrotie 2020.gada janvārī jau bijuši stipri nobažījušies par to, vai izdosies saglabāt savus amatus. Ap to laiku sākušās diskusijas par Džonsona nākotni.

"[Daudzi] jau teica - līdz vasarai vai nu mēs būsim no šejienes prom, vai arī mēs centīsimies tikt vaļā no [Borisa Džonsona] un dabūt premjera amatā kādu citu," atklāja Kamingss.

Kamingss argumentēja, ka esot bijis pamats vēlēties nomainīt Džonsonu, kurš par premjeru bija kļuvis kā vēlēšanās uzvarējušās konservatīvās partijas līderis. "Viņam nav plāna, viņš nezina, kā būt premjerministram, un mēs viņu šajā amatā dabūjām tikai tāpēc, ka bija jāatrisina konkrēta problēma, nevis tāpēc, ka viņš bija īstais cilvēks, kam uzticēt valsti," intervijā norāda Kamingss.

"Dažu dienu laikā nonācām situācijā, ka premjerministra draudzene cenšas no mums tikt vaļā un vairākos svarīgos amatos ielikt pilnīgus klaunus."

Kamingss sacīja, ka viņa attiecības ar Džonsonu 2020.gada jūlijā esot bijušas neglābjami sabojātas. Novembrī Kamingss pameta darbu Lielbritānijas valdībā. Tolaik Džonsonam esot bijis "apriebies, ka medijos viņš tiek atspoguļots kā kaut kāda "Vote Leave" komandas marionete".

Dauningstrīta, atbildot uz Kamingsa izteikumiem, norādīja, ka "premjerministrs pieņem lēmumus par to, ko iecelt politiskajos amatos".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu