Tihanovska no Baidena padomnieka saņēmusi solījumu saukt Lukašenko režīmu pie atbildības (97)

TVNET/LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Baltkrievijas opozīcijas līdere  Svetlana Tihanovska
Baltkrievijas opozīcijas līdere Svetlana Tihanovska Foto: AXEL SCHMIDT/REUTERS

ASV prezidenta Džo Baidena nacionālās drošības padomnieks Džeiks Salivans, tiekoties ar Baltkrievijas opozīcijas līderi Svetlanu Tihanovsku, paudis atbalstu Baltkrievijas tautai un solījis noteikt sankcijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko režīmam, pavēstīja Baltā nama Nacionālās drošības padomes pārstāve sakariem ar presi Emilija Horna.

"Salivans apliecināja Amerikas atbalstu Baltkrievijas tautai un cieņu opozīcijas vīrišķībai un apņēmībai, arī Tihanovskas kundzes cīņā par demokrātiju un cilvēktiesībām," teikts padomes pārstāves paziņojumā.

"ASV kopā ar partneriem un sabiedrotajiem turpinās saukt Lukašenko režīmu pie atbildības par savām darbībām, arī nosakot sankcijas."

Salivans atkātoti paudis Baidena administrācijas prasību veikt starptautisku izmeklēšanu par 23.maija incidentu, kad Baltkrievija piespieda nosēsties lidsabiedrības "Ryanair" lidmašīnu, kā arī nekavējoties atbrīvot visus politieslodzītos un iesaistīties "visaptverošā un patiesā politiskā dialogā ar demokrātiskās opozīcijas un pilsoniskās sabiedrības organizāciju līderiem, kas novedīs pie brīvu un taisnīgu prezidenta vēlēšanu sarīkošanu EDSO uzraudzībā".

Tihanovska šobrīd turpina vizīti ASV. Tās gaitā viņa jau tikusies ar ASV valsts sekretāru Entoniju Blinkenu un Baltā nama nacionālās drošības padomnieku Salivanu.

Tihanovska otrdien pavēstīja, ka vizītes gaitā ASV mudinājusi Savienoto Valstu līderus pastiprināt sankcijas pret Baltkrievijas uzņēmumiem, šādi cenšoties panākt, ka uzņēmēji norobežojas no autoritārā līdera Lukašenko.

Pēc 9.augustā notikušajām prezidenta vēlēšanām, kurās par uzvarētāju kārtējo reizi tika pasludināts ilggadējais prezidents Lukašenko, Baltkrieviju pārņēma masu protesti, ielās izejot simtiem tūkstošiem cilvēku, kas bija sašutuši par rezultātu viltošanu.

Varasiestādes protestus nežēlīgi apspieda, un līdz ziemai tie pamazām apsīka.

Protestu laikā tika aizturēti vairāki desmiti tūkstoši cilvēku. Simtiem demonstrantu tika ievainoti, bet vairāki arī nogalināti.

Lukašenko sāncense Tihanovska, kas, pēc opozīcijas domām, ir patiesā vēlēšanu uzvarētāja, bija spiesta valsti pamest. Arī lielākā daļa pārējo opozīcijas līderu atrodas vai nu cietumā, vai trimdā.

Baltkrievija no jauna izraisījusi globālu sašutumu, 23.maijā piespiežot Minskā nolaisties lidsabiedrības "Ryanair" reisa Atēnas-Viļņa lidmašīnu, lai aizturētu opozīcijas žurnālistu Romānu Protaseviču. Līdz ar Protaseviču tika aizturēta viņa draudzene Sofija Sapega.

Rietumi noteikuši Baltkrievijā sankcijas desmitiem personu un organizāciju saistībā ar opozīcijas brutālo apspiešanu pēc pagājušā gada falsificētajām prezidenta vēlēšanām.

Pēc incidenta ar "Ryanair" lidmašīnu sankcijas tika pastiprinātas.

Komentāri (97)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu