Covid-19 smadzenes ietekmē līdzīgi kā insults (18)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Cilvēka kognitīvās spējas var pasliktināties pat pēc vieglas Covid-19 pārslimošanas, bet vidēji smagas slimības gadījumā tā sekas ir pielīdzināmas insulta sekām, norādīts britu zinātnieku „The Lancet” publicētajā rakstā.

Pēc ekspertu domām, Covid-19 patiešām pasliktina intelektu, un, jo smagāk cilvēki saslimst, jo spēcīgāka ir negatīvā ietekme. Pirmkārt, koronavīruss samazina spēju izdarīt abstraktus loģiskus spriedumus, pasliktina koncentrēšanās spējas un prasmi plānot.

Tiem, kuri bija pieslēgti mākslīgajai plaušu ventilācijas iekārtai, smadzeņu aktivitātes samazināšanās bija līdzvērtīga septiņiem IQ punktiem. Tajā pašā laikā pat insults mazāk ietekmē cilvēka kognitīvās spējas: smadzeņu bojājumi no tā ir salīdzināmi ar Covid-19 bojājumiem vidējā formā.

Vienlaikus zinātnieki neatrada nekādu saistību starp laiku, kas pagājis kopš atveseļošanās brīža, un inteliģences līmeni. Šie dati norāda, ka slimības skartais intelekts laika gaitā, šķiet, neatjaunojas.

Pētījuma ietvaros eksperti salīdzināja cilvēkus, kas pēc vecuma, rases, dzimuma, ienākumiem, izglītības un vairākiem citiem kritērijiem bija ļoti līdzīgi.

Komentāri (18)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu