Pieci skaļākie gadījumi, kad no sabiedrības acīm mīklaini pazuduši miljonāri un miljardieri

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Lielu kompāniju dibinātāji un biznesmeņi, kuru aktīvu vērtība rakstāma ar vismaz deviņām nullēm, vienmēr ir uzmanības centrā. Taču ir brīži, kad planētas bagātākie cilvēki pazūd no redzesloka, piemēram, kā Džeks Ma pēc konflikta ar Ķīnas regulatoru. Kādēļ un kur pazūd miljonāri un miljardieri, apkopojis izdevums “Forbes”.

“Google” līdzdibinātājs Lerijs Peidžs

Miljardieris un “Google” līdzdibinātājs Lerijs Peidžs sabiedrībā pārtrauca rādīties pirms vairāk nekā gada, kad viņš kopā ar Sergeju Brinu atstāja “Google” māteskompānijas “Alphabet” vadību. Kā kļuva zināms 27. jūlijā, Peidžs pandēmijas laikā vairākus mēnešus pavadīja Fidži salās. Biznesa izdevums “Business Insider”, atsaucoties uz avotiem, kas miljardieri redzējuši vai runājuši ar viņu Fidži salās, zināja teikt, ka Peidžs dzīvojis uz Tavarua salas. Ko šajā laikā darīja miljardieris un kādēļ viņš šeit nolēma noslēpties no sabiedrības acīm, nav zināms.

Miljardieris Stīvs Fosets

Amerikāņu biznesmenis Stīvs Fosets ļoti bija iecienījis aktīvo atpūtu un aizrāvās ar burāšanas sportu. Viņam pieder arī vairāki pasaules rekordi šajā sporta veidā.

1980. gadā Fosets radīja vienu no lielākajām tirdzniecības kompānijām ASV - “Lakota Trading Inc.”, bet 1982. gadā viņš kļuva par lidmašīnu būves uzņēmuma “Scaled Composites” līdzīpašnieku. Neraugoties uz panākumiem biznesā, 1990. gadā Fosets pameta biznesu un nolēma veltīt savu tālāko dzīvi piedzīvojumiem.

2007. gada 3. septembrī, vēloties uzstādīt kārtējo rekordu, tolaik 63 gadus vecais Fosets pacēlās gaisā ar nelielu lidmašīnu no kāda lidlauka Nevadas štatā. Pēc kāda laika lidmašīna pārtrauca raidīt signālus. Pazudušā miljardiera meklēšanā bija iesaistīti vairāki desmiti lidmašīnu un helikopteru, Fosets tika meklēts vairākas diennaktis. Visu sarežģīja fakts, ka biznesmenis neatstāja dispečeriem sava lidojuma plānu – bija skaidrs tikai tas, ka viņš lidoja uz dienvidiem. 19. septembrī meklēšana tika izbeigta.

2008. gada februārī biznesmenis tika atzīts par mirušu. Viņa lidmašīnas atlūzas tika atrastas vien tā paša gada 1. oktobrī netālu no Nevadas štata robežas. Starp atlūzām tika atrastas Foseta mantas, kā arī cilvēka ķermenis. 3. novembrī kļuva zināms, ka tās bija Foseta mirstīgās atliekas.

“Quadriga” dibinātājs Džerijs Kotons

Kriptobiržas “Quadriga” dibinātāja Kotona pazušana, iespējams, ir viena no mīklainākajām šajā sarakstā. Tiek norādīts, ka “QuadrigaCX” ir Kanādas kriptovalūtu birža. Tā tika dibināta 2013. gadā. Kotonam piederēja 100% kompānijas akciju, bet 2018. gadā šajā biržā bija reģistrēti vairāk nekā 300 000 cilvēku.

2018. gadā biržai sākās grūtības. Tā, piemēram, “Canadian Imperial Bank of Commerce” nolēma iesaldēt simtiem bankas kontu, kas piederēja biržai. Šajos kontos glabājās vairāk nekā 21,6 miljoni dolāru. Galu galā 30 gadus vecais Kotons devās uz Indiju, un tika ziņots, ka viņš tur ir miris.

Tomēr “Quadriga” investoriem ļoti dīvains šķita fakts, ka kriptobiržas dibinātāja bēres Kanādā notika jau trešajā dienā pēc viņa nāves Indijā, bet citiem par šo faktu tika ziņots vien mēnesi vēlāk. Tad kļuva skaidrs, ka Kotons sev līdzi kapā paņēma visus klientu uzkrājumus (tas ir, aptuveni 137 miljonus dolāru) – tikai viņš viens zināja visas paroles un drošības atslēgas šajā platformā.

Cietušie ne reizi vien ir pieprasījuši izmeklētājiem veikt Kotona ķermeņa ekshumāciju, bet pret to aktīvi iestājas nelaiķa sieva. Tomēr – ne vienam vien cilvēkam liekas, ka “Quadriga” dibinātājs ir dzīvs, bet viņa kapā atdusas kāda cita cilvēka ķermenis.

“Alibaba” dibinātājs Džeks Ma

2020. gada rudenī Ķīnas varasiestādes liedza Džeka Ma finanšu tehnoloģiju kompānijai “Ant Group” kotēt savas akcijas biržā. Īsi pēc tam Ma pazuda no redzesloka. Viņa pēdējā parādīšanās sabiedrībā bija 24. oktobrī, kad miljardieris kritizēja varasiestādes un lielākos Ķīnas tirgus spēlētājus par pretošanos inovācijām un “lombarda mentalitāti”.

Varasiestāžu kritika radīja problēmas arī pašam Ma uzņēmumam “Ant Group”, kā arī “Alibaba”. 24. decembrī tika ziņots par antimonopola izmeklēšanas sākšanu pret “Alibaba”.

Pirmo reizi sabiedrībā Ma parādījās vien šī gada 20. janvārī, kad viņš uzrunāja Ķīnas skolotājus un aicināja atbalstīt izglītības sistēmu.

“Es un mani kolēģi esam daudz mācījušies, esam daudz domājuši, un tagad vēlamies nodoties izglītības sistēmas attīstīšanai un dot sabiedrībai labumu,” toreiz teica Ma.

Kopš tā brīža Ma vairs nav publiski kritizējis Ķīnas valdību.

“Africrypt” dibinātāji Amirs un Raiss Kadži

Šī gada aprīlī kriptovalūtu platformas “Africrypt” dibinātāji no Dienvidāfrikas ziņoja par platformas uzlaušanu, bet lūdza lietotājus nevērsties pie juristiem. Investori 17 gadus vecā Amira un 21 gadu vecā Raisa Kadži lūgumu uztvēra ar lielu skepsi un nolīga juridisko kompāniju “Hanekom Attorneys”. Pēc paziņojuma par platformas uzlaušanu brāļi pazuda un parādījās ziņas par viņu nolaupīšanu.

Tomēr “Hanekom Attorneys” vērsās pie Dienvidāfrikas policijas elites apakšnodaļas, lai tā palīdzētu atrast “Africrypt” dibinātājus. Un līdz ar viņiem – 3,6 miljardus dolāru vērtus aktīvus kritpovalūtā “Bitcoin”.

“Mums jau uzreiz likās aizdomīgs aicinājums nevērsties policijā. Turklāt “Africrypt” darbinieki zaudēja pieeju platformai nedēļu pirms paziņojuma par tās uzlaušanu,” norādīja advokāti.

Izmeklēšanas laikā kļuva skaidrs, ka vienā no potenciālo noziedznieku adresēm, kur nonāca investoru līdzekļi, atradās virtuālais maciņš kompānijas dežūroperāciju veikšanai.

Tāpat kļuva skaidrs, ka hakeru nozagtie līdzekļi sākotnēji tika vākti gan no kriptovalūtu maciņiem, gan no “Africrypt” bankas kontiem, bet pēc tam pārvesti caur tā saucamajiem Bitcoin mikseriem, lai šos līdzekļus būtu grūtāk izsekot. Kur pašlaik glabājas investoru nauda, nav skaidrs, un tāpat nezināms ir pazudušo kriptobiržas dibinātāju liktenis.

Advokāts Džons Osthauzens, kurš pārstāv brāļu intereses, atklāja raidsabiedrībai BBC, ka viņa klienti “kategoriski noliedz savu saistību aplaupīšanā un tajā, ka viņi būtu aizbēguši ar nozagto naudu”.

“Nav nekāda pamata apsūdzībām. Viņi apstiprinājuši, ka ir bijusi platformas uzlaušana un viņiem tika nozagti šie aktīvi,” teica Osthauzens.

Turklāt, pēc advokāta teiktā, brāļi bija spiesti slēpties draudu dēļ, taču viņi ir gatavi sadarboties ar izmeklēšanu. Brāļi zinājuši teikt, ka pazudusī naudas summa ir “ne lielāka kā pieci miljardi dolāru”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu