Kā energoefektīvi saimniekot lauku mājā?

Jānis Vēvers
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Dzīvošana lauku sētā paver teju neierobežotas eksperimentu un uzlabojumu iespējas energoefektīvā saimniekošanā. Turklāt parasti privātmāju ieskauj pietiekami plaša teritorija, lai īstenotu visdažādākās resursu taupīšanas idejas.

Daudzu privātmāju īpašnieku īstenotie jaunievedumi uzskatāmi parāda, cik lielā mērā var samazināt resursu patēriņu un līdz ar to komunālo pakalpojumu izmaksas, ja vien ir apņēmība to darīt. Turklāt nu jau vairs pašam nekas nav jāizgudro. Ļoti daudzas idejas var pārņemt no citiem saimniekiem, arī ārvalstīs mītošajiem, kuri klimatisko īpatnību dēļ pat spiesti ieviest efektīvus risinājumus.

Silta duša par velti

Ceļojot pa Dienvideiropas zemēm, ikviens noteikti ir pamanījis zaigojošās virsmas uz ēku jumtiem, kas izskatās pēc saules paneļiem, taču veic mazliet citādu funkciju – uzsilda ūdeni. Par saules kolektoriem dēvētās iekārtas saulainā laikā patiešām ir lielisks risinājums, jo uzsilda ūdeni līdz dušai vai trauku mazgāšanai nepieciešamai temperatūrai, samazinot elektriskā boilera vai apkures sistēmas izmantošanas laiku. Šādā veidā gada griezumā iespējams samazināt izmaksas par ūdens uzsildīšanu pat par 70%. Vasaras mēnešos saules kolektori ļauj faktiski atteikties no elektrības izmantošanas šim nolūkam. Līdz ar to pasīvais sildītājs ir īpaši izdevīgs risinājums vasarnīcām, dārza mājām un arī lauku sētām, kurās cilvēki lielākoties uzturas siltajā gadalaikā.

Kolektors Latvijas apstākļos dienas laikā spēj līdz 40 grādu temperatūrai uzsildīt nepilnus 300 litrus ūdens, kas nozīmē, ka efektīvi dušoties var pat 10 reizes dienā.

Izgaismot, kad nepieciešams

Elektrība ir nozīmīga izmaksu pozīcija lauku mājās, jo, atšķirībā no dzīvokļa, jārūpējas arī par ūdensapgādi, pagalma apgaismošanu un sakopšanu, un nereti elektrība tiek tērēta arī palīgēkās. Tādēļ būtiski parūpēties, lai spuldzes nekur nedeg lieki.

Pagalmā piemēroti būs gaismekļi ar kustību sensoriem, kas tumšajā diennakts laikā iedegsies, vien pamanot cilvēka stāvu,

vai arī dārza preču veikalos plašā klāstā pieejamās dārza lampas ar miniatūru saules paneli. Tās vasaras dienās spēj uzkrāt gana daudz enerģijas, lai spīdētu cauru nakti.

Telpās ir vērts pārskatīt spuldzes un padomāt par to nomaiņu. «Vispirms iesaku pārbaudīt, kādas spuldzes ir mājā un ārpus tās. Ja vēl atrodat kvēlspuldzes vai halogēnspuldzes, nomainiet tās pret LED spuldzēm. Halogēnspuldzes ir nedaudz efektīvākas par kvēlspuldzēm, taču tāpat patērē par 70% vairāk elektrības nekā LED spuldzes. Šobrīd LED spuldzes nav tik dārgas kā kādreiz: kvalitatīvu spuldzi var nopirkt vidēji par 2–5 eiro. Ja šīs izmaksas šķiet augstas, spuldžu nomaiņu iesaku sākt ar telpām, kurās ģimene uzturas visvairāk, piemēram, viesistabu vai virtuvi,» stāsta Elektrum Energoefektivitātes centra speciāliste Rūta Liepniece.

Laikus apkopt ierīces

Elektrības patēriņu var samazināt gan ar ieradumu maiņu, gan parūpējoties par elektroierīcēm.

Vienkārši īstenojams ieteikums ir neatstāt elektrotīklā ieslēgtas ierīces pat gaidīšanas režīmā.

Lielākie elektrības zagļi ir televizors, dators, rūteris, dekoders. Katrs var izstaigāt māju un saskaitīt, cik daudz šādu lampiņu un spīdošu ekrānu mirgo, un saprast, cik daudz mājās ir ierīču, kas patērē elektrību. Ja vadu atvienošana šķiet apgrūtinoša, šo darbiņu var uzticēt viedajām rozetēm. Daži pieskārieni ikonām mobilajā lietotnē, un visās nevajadzīgajās vietās elektrība tiek atslēgta.

Savukārt tādas attālināti regulējamas ierīces kā viedie termostati spēj ievērojami samazināt apkures izmaksas.

Izejot no mājas, samaziniet apkures temperatūru, stundu pirms atgriešanās mobilajā lietotnē iestatiet to nepieciešamajā līmenī un ienāksiet pa durvīm jau siltā mājā, taču prombūtnes laikā gāze, granulas vai elektrība būs tērēta minimāli.

Tāpat kā automašīnām, arī sadzīves tehnikai ik pa laikam nepieciešama apkope. Tējkannai jāatkaļķo sildelements, putekļusūcējam, tvaika nosūcējam, trauku un veļas mašīnai ieteicams regulāri pārbaudīt filtrus un pārliecināties, vai nav sakrājušies putekļi un netīrumi. Ja filtri ir aizsērējuši, ierīce patērēs vairāk laika un elektrības, lai paveiktu savu darbu.

Protams, vienmēr paliek iespēja daļu elektrības saražot pašam.

Saules paneļi kļūst aizvien pieejamāki un privātmāju jumts lielākoties ir gana liels, lai uz tā novietotu tik daudz paneļu, lai vismaz vasarā elektrība nebūtu jāpērk.

Sagatavoties vasarai pavasarī

Šīs vasaras karstajā periodā lauku sētu iemītnieki ar bažām raudzījās aizvien sarūkošajos ūdens krājumos akā. Dzeršanai un dušai jau pietiek, bet dārza laistīšana gan ūdenstilpnei var izrādīties pārāk smags slogs. Karstākās un sausākās klimatiskās zonās cilvēki vasarai sāk gatavoties laikus. Piemēram, ASV Kalifornijas štatā pat pilsētu iedzīvotāji uzstāda prāvas ūdenstvertnes, kur pavasaros savāc lietus ūdeni teju visai vasarai. Ja vien mājas jumta notekcaurules regulāri tiek iztīrītas, tvertnē krājas tīrs lietus ūdens, ko var izmantot kā dārza laistīšanai, tā arī, piemēram, grīdu mazgāšanai.

Latvijas pavasaris ar kupenu kušanu un biežām lietavām ir ideāli piemērots, lai savāktu simtiem litru tīra ūdens.

Atliek vien nodrošināties ar gana lielām tvertnēm un pievienot tās notekcaurulēm. Ieguvēji būs arī to māju īpašnieki, kas pieslēgušies komunālo pakalpojumu sniedzēja ūdensvadam. Viņi izjutīs ūdens patēriņa samazinājumu un līdz ar to mazākus rēķinus. Un, pat ja dārzs ir neliels, ūdenim vienmēr var atrast lietojumu.

Atcerieties! Ūdeni uzkrātajās tvertnēs lietojiet pēc kārtas, secīgi, lai kāda no tvertnēm nepaliktu pilna pārāk ilgi un nesasmirdētu. Ieteicams ūdens tvertnēm uzlikt tumšu vāku, lai ūdenī neveidotos aļģes un tas nekļūtu zaļš.

Raksts tapis sadarbībā ar Elektrum.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu