Meksikas valdības tērējušas miljonus spiegprogrammatūras iegādei

TVNET/LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Sashenka Gutierrez

Meksikas iepriekšējās divas valdības ir iztērējušas 61 miljonu ASV dolāru, lai iegādātos spiegprogrammatūru "Pegasus", ko varas iestādes izmantojušas politisko pretinieku un žurnālistu izspiegošanai, trešdien paziņoja sabiedriskās drošības sekretāre Rosa Isela Rodrigesa.

Viņa sacīja, ka ir atrasti dokumenti par 31 kontraktu, kas parakstīti prezidenta Felipes Kalderona administrācijas laikā no 2006. līdz 2012.gadam un prezidenta Enrikes Penjas Njeto administrācijas laikā no 2012. līdz 2018.gadam. Daži kontrakti var būt nomaskēti kā cita aprīkojuma iepirkumi.

Tagadējā Meksikas valdība paziņoja, ka daudzi no kontraktiem ar "Pegasus" izstrādātāju - Izraēlas uzņēmumu "NSO Group" - tikuši parakstīti ar piesedzošiem uzņēmumiem, kas Meksikā bieži tiek izmantoti, lai atvieglotu kukuļošanu vai izvairītos no nodokļiem.

Pagājušajā nedēļā Finanšu izlūkošanas vienības direktors Santjago Njeto paziņoja, ka abu iepriekšējo prezidentu administrāciju amatpersonas ir iztērējušas apmēram 300 miljonus dolāru no valdības līdzekļiem spiegprogrammatūras iepirkšanai. Šis skaitlis var atspoguļot visus spiegprogrammatūru un novērošanas līdzekļu iepirkumus, kā arī var ietvert vēl neidentificētus kontraktus.

Njeto sacīja, ka rēķini par tādām programmām kā "Pegasus" ietvēruši papildu maksājumus, kas var būt novirzīti atpakaļ valdības amatpersonām kā kukuļi. Samaksāto līdzekļu apjoms un tas, kā tie samaksāti, vedina uz domām par iespējamu valdības korupciju, teica Njeto.

Tagadējais Meksikas prezidents Andress Manuels Lopess Obradors ir solījis nekad neizmantot spiegprogrammatūru un ir paziņojis, ka Meksikas varas iestādes tagad izspiego tikai noziedzniekus, nevis politiskos pretiniekus vai reportierus. Njeto sacīja, ka tagadējā administrācijā nav konstatēti darījumi saistībā ar "Pegasus".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu