Latvijā jaunu HIV infekciju rādītājs ir trīs reizes augstāks nekā vidēji ES un EEZ (14)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto.
Ilustratīvs foto. Foto: Shutterstock

Latvija jaunu HIV infekciju ziņā ir līderpozīcijās Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstu vidū, šim rādītājam esot trīs reizes augstākam nekā vidēji šajās valstīs, diskusijā "Pirmskontakta profilakses (PrEP) ieviešanas stratēģijas Latvijā" pavēstīja Pasaules Veselības organizācijas (PVO) pārstāvniecības Latvijā vadītājs Uldis Mitenbergs.

Pēc organizācijas pārstāvja paustā, viens no ANO Ilgtspējīgas attīstības apakšmērķiem ir pārtraukt HIV epidēmiju līdz 2030.gadam. Tas, Mitenberga ieskatā, ir sasniedzams mērķis, jo jau tagad visā pasaulē samazinās mirstība no HIV un AIDS.

"Pateicoties efektīvai ārstēšanai, cilvēki, kuri ir inficējušies ar HIV var dzīvot ilgu, veselīgu un pilnvērtīgu mūžu.

Taču bažas rada tas, ka jaunu infekciju samazināšanās tempts līdz šim nav bijis pietiekams, lai sasniegtu uzstādītos mērķus līdz 2030.gadam," sacīja eksperts.

Tikmēr Latvija aizvien jaunu HIV infekciju ziņā ir līderpozīcijās ES un EEZ. Pēc Mitenberga sacītā, šī problēma arī parādās "Sabiedrības veselības pamatnostādnēs 2021.-2027.gadam", kur teikts, ka būtu nepieciešamas attīstīt uz cilvēku vērstus integrētus pakalpojumus tiem, kuriem ir risks inficēties ar HIV. Šajā dokumentā arī aicināts attīstīt jaunus, efektīvus pasākumus, no kuriem viens ir, ekspertaprāt, ir PrEP ieviešana, kas varētu kalpot kā nozīmīgs līdzeklis HIV izplatības mazināšanai.

Saskaņā ar PVO definīciju, PrEP mērķis ir nodrošināt, lai kāds traucējums, process vai problēma nenotiktu, iejaucoties pirms radušās veselības problēmas. Primārai profilaksei tādējādi jābūt vērstai uz cilvēkiem, un tā ir uzskatu un uzvedības modeļa veidošana.

HIV/AIDS pacientu biedrībā "Agihas" uzskata, ka arī Latvijā vajadzētu ieviest PrEP. Organizācijā skaidro, ka neskaitāmās valstīs ir pierādīts, ka PrEP ir efektīva HIV kontroles metode, kuras efektivitāte ir pierādīta vairākos plaši izvērtētos klīniskos pētījumos.

Pētījumos pierādīts, ka PrEP kā preventīvs jeb profilakses pasākums, pilnībā ievērojot visus lietošanas nosacījumus, novērš jaunu inficēšanās gadījumu īpatsvaru un nodrošina 99% pārneses riska samazinājumu. Pamatojoties uz tiem, ASV Pārtikas un zāļu pārvalde PrEP apstiprinājusi jau 2012.gadā.

PrEP sniegtās iespējas HIV neinficētu personu aizsardzībai tiek nodrošinātas arī daudzviet Eiropā un Āzijas Klusā okeāna reģiona valstīs. Galvenais izaicinājums, kā atzīmē biedrībā, slēpjas tieši tajā, kā identificēt katrā valstī visefektīvāko ieviešanas modeli.

2019.gadā 121 valsts ziņoja, ka nacionālajās vadlīnijās ir iekļāvušas PVO ieteikumus par PrEP ieviešanu, bet vēl 22 valstis ziņoja, ka plāno ieviest rekomendācijas nākamajos divos gados.

Lai veicinātu Latvijas pievienošanos PVO rekomendācijām un mazinātu HIV infekcijas izplatību valstī, biedrība "Agihas" Baltijas Praida laikā organizēja diskusiju: "Pirmskontakta profilakses (PrEP) ieviešanas stratēģijas Latvijā - prognozes, risinājumi, ietekme uz HIV izplatību sabiedrībā".

Komentāri (14)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu