Nigērijas drošības spēku īstenotās represijās nogalināti vismaz 115 cilvēki, apgalvo organziācija (1)

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: PIUS UTOMI EKPEI / AFP

Cilvēktiesību organizācija "Amnesty International" (AI) ceturtdien apsūdzēja Nigērijas drošības spēkus pārmērīga spēka lietošanā un vismaz 115 cilvēku nogalināšanai, veicot represijas pret separātistu aģitatoriem valsts dienvidaustrumos.

Saskaņā ar policijas ziņām Nigērijas dienvidaustrumu štatos šogad plosījusies bruņota vardarbība, kurā vismaz 127 policisti vai drošības dienestu locekļi zaudējuši dzīvību. Vietējie mediji ziņoja, ka notikuši uzbrukumi apmēram 20 policijas iecirkņiem un vēlēšanu komisiju birojiem.

Šajā vardarbībā tiek vainota ārpus likuma izsludinātā kustība "Biafras iezemieši" (IPOB), kas pieprasa neatkarību igbo tautai, un tās kaujinieciskais spārns "Austrumu drošības tīkls" (ESN), bet IPOB ir noliegusi šīs apsūdzības.

AI paziņoja, ka atbildē uz šo vardarbību drošības spēki, tai skaitā armija, policija un izlūkošanas aģentūra Valsts dienestu departaments (DSS), nogalinājuši uzbrukumu vietās desmitiem kaujinieku, kā arī civiliedzīvotāju.

""Amnesty International" savāktie pierādījumi parāda nosodošu ainu par nežēlīgu pārmērīgu spēku no Nigērijas drošības spēku puses Imo, Anambras un Abijas štatos," sacīja AI Nigērijas direktors Osajs Odžigho.

AI pavēstīja, ka "dokumentējusi vismaz 115 personas, kuras drošības spēki nogalinājuši no 2021.gada marta līdz jūnijam".

Vietējās un starptautiskās cilvēktiesību organizācijas ir vairākkārt apsūdzējušas Nigērijas drošības spēkus cilvēktiesību pārkāpumos, bet tie vienmēr noliedz šīs apsūdzības.

Nigērija pēdējā laikā pastiprinājusi represijas pret separātistu aģitatoriem, tostarp aizturot un tiesājot viņu līderus.

IPOB dibinātājs un līderis Nnamdi Kanu jūlijā tika aizturēts Kenijā un nogādāts uz Nigēriju, lai atbildētu uz apsūdzībām valsts nodevībā.

IPOB mēģina atjaunot separātisko Biafras Republiku, kuras neatkarības pasludināšana noveda pie 30 mēnešus ilga pilsoņkara no 1967. līdz 1970.gadam.

Cits separātistu līderis Sandijs Adejemo, kurš tiecas panākt neatkarību jorubu tautai Nigērijas dienvidrietumos, tika aizturēts kaimiņvalstī Beninā, kad mēģināja aizlidot uz Vāciju. Viņš atrodas apcietinājumā Beninā līdz izdošanai.

Nigērijas prezidents Muhammadu Buhari ir no valsts ziemeļos dzīvojošās fulanu tautas. Daži kritiķi apsūdz prezidentu, ka viņš dod priekšroku saviem tautiešiem, ieceļot amatpersonas vai dodot citas ekonomiskas iespējas.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu