Zavadska: LVSADA izteikumi par vakcīnām ir sagrozīti un apzināti izrauti no konteksta (8)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska.
IVP priekšsēdētāja Dace Zavadska. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības (LVSADA) paustie izteikumi pamatoti ar faktiem, kas sagrozīti un apzināti izrauti no konteksta, atklāta Imunizācijas valsts padomes (IVP) priekšsēdētāja Dace Zavadska.

LVSADA publiskajā telpā paudusi, ka vakcinācija pret Covid-19 neesot vienādi droša visās vecuma grupās un daudzos gadījumos nepasargājot no atkārtotas inficēšanās.

Eksperte sacīja, ka šos apgalvojumu ir izteikuši cilvēki, kas vāji orientējas imunizācijas jomā un ikdienā ar to nestrādā. Paziņojumā ietvertā informācija, pēc Zavadskas paustā, ir maldinoša un nav balstīta korektos zinātniskos datos, un noteikti nepārstāv profesionālo ārstu un ekspertu kopienas viedokli.

Tādējādi, pēc ekspertes sacītā, šis paziņojums ir pretrunā ar uz pierādījumiem balstītas medicīnas pamatprincipiem un diskreditē veselības aprūpes nozares profesionalitāti, veicina bažas un neuzticēšanos ārstiem un veselības aprūpes ekspertiem, kā arī var nodarīt milzīgu kaitējumu sabiedrības veselības saglabāšanai un veselības aprūpes nozarei kopumā.

"IVP nosoda šādas bezatbildīgas, maldinošas un nekorektas informācijas izplatīšanu un stingri aicina ārstu profesionāļu kopienu paust iedzīvotājiem tikai pierādījumos balstītu un saprotamu informāciju, un darboties saskaņā ar profesionālo ētiku un atbildīgumu," sacīja Zavadska.

Jau ziņots, ka IVP norāda, ka apjomīgi dažādu pasaules valstu dati un pētījumu rezultāti par vakcīnu pēcreģistrācijas laika posmu, kā arī miljardiem saņemto vakcīnas devu pasaulē apstiprina līdz šim pausto, ka vakcinācija ir droša un efektīva plašam iedzīvotāju lokam.

Vakcīnas pret Covid-19 pasargā cilvēkus arī no vīrusa delta varianta un mazina vīrusa transmisiju. Visas Eiropas Savienībā apstiprinātās vakcīnas pret Covid-19 nodrošina augstu aizsardzību pret koronavīrusa variantiem, tostarp pasargā no smagas saslimšanas gaitas un hospitalizācijas.

Pieejamie dati apliecina, ka abas vakcīnu "Pfizer"/"BioNTech", "Moderna" un "AstraZeneca" devas nodrošina pietiekamu aizsardzību pret vīrusa delta variantu.

Tikmēr LVSADA pārstāvji nepiekrīt institūciju paustajam viedoklim. 

Pārstāvji norāda, ka pirmajā gadījumā informāciju pamato jauni dati, kas pieejami Amerikas Slimību profilakses un kontroles centra mājas lapā (https://www.cdc.gov). Īpaši tas attiecas uz 12 – 17 gadus veciem jauniešiem, kuriem miokardīta risks pārsniedz hospitalizācijas risku aptuveni sešas reizes.

Otrajā gadījumā jaunākā zinātniskā informācija liecina, ka aptuveni puse inficēšanās gadījumu, ko izraisījis koronavīrusa delta variants, ir konstatēta starp pilnībā vakcinētiem cilvēkiem. Vienlaikus ir konstatēts, ka vakcinācija labi pasargā pret smagu saslimšanu ar Covid-19.

ZVA, IVP un SPKC nav atspēkojusi nevienu no LVSADA uzrādītajiem zinātniskās informācijas avotiem; šo institūciju 4. augusta paziņojumā veltīgi meklēt atsauces uz zinātniskām publikācijām. Toties paziņojums satur vairākas neprecizitātes. Piemēram, apgalvojums “Atbilstoši Eiropas Zāļu aģentūrā apstiprinātam šo vakcīnu aprakstam un lietošanas instrukcijai pēc vakcinācijas ar mRNS tehnoloģijas vakcīnām ļoti retos gadījumos novērots miokardīts un perikardīts” atbilst patiesībai tikai daļēji. Apraksta sadaļā “4.8 Nevēlami efekti” miokardīts un perikardīts ir atzīmēts kā blakne, kuras biežums nav zināms. Tas nozīmē, ka galīgo lēmumu par to, cik šī blakne ir reta (vai bieža) vēl tikai pieņems.

Komentāri (8)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu