Kalifornijā sieviete no beigtas žurkas saķer tīfu (5)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Žurka. Ilustratīvs attēls
Žurka. Ilustratīvs attēls Foto: Unsplash

Kāda Kalifornijas iedzīvotāja bija pārliecināta, ka ir sasirgusi ar koronavīrusu, tomēr beigās izrādījās, ka nekāds koronavīruss tas nav, bet gan tīfs. Kurš gan vairs atceras tādu slimību?

Mārgareta Holzmena no Monrovijas Kalifornijas štatā vietējam ziņu izdevumam “KTLA” stāstīja, ka piedzīvojusi nogurumu, drudzi un galvassāpes, tāpēc nodomājusi, ka saslimusi ar Covid-19. Tomēr tests izrādījās negatīvs.

Par spīti tam, Holzmena joprojām vairākas nedēļas jutās slikti. Beigu beigās viņa vēlreiz vērsās pie ārsta, kurš pajautāja, vai viņai pēdējā laikā ir gadījies saskarties ar savvaļas dzīvniekiem. Tajā brīdī Holzmena atcerējās, ka savas mājas pagalmā bija atradusi beigtu žurku.

Šī informācija ārstiem ļāva uzstādīt diagnozi – tīfs. Tā ir akūta infekcijas slimība, kurai raksturīgs ilgstošs drudzis un apziņas traucējumi. To pārnēsā blusas un utis.

Vienu no tīfa paveidiem epidēmisko tīfu izraisa baktērija “rickettsia prowazekii”, kuru izplata utis. Pagātnē šī slimība nonāvējusi miljoniem cilvēku vairākās pasaules valstīs, tomēr tagad ir ļoti reta visā pasaulē. Slimības gadījumi novēroti tikai pārapdzīvotās vietās ar zemu higiēnas līmeni.

ASV relatīvi visplašāk sastopamo tīfa veidu izraisa baktērija “rickettsia typhi”, kuru pārnēsā blusas. Lai arī šī slimība ir reta, tomēr reizēm tā parādās subtropu un tropu klimata joslās, to skaitā arī Kalifornijas dienvidos, Teksasā un Havaju salās.

Holzmenas ārsti sacīja, ka, visticamāk, viņa tīfu saķērusi no blusas, kas atradusies žurkas kažokā. Vēlāk arī atklājās, ka ar tīfu pēc saskaršanās ar žurku nesen bija sasirdzis arī cilvēks Holzmenas kaimiņos.

Holzmena tagad mudina cilvēkus pašiem neskarties klāt beigtām žurkām un labāk lūgt palīdzību profesionāļiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu