Motormuzeja jaunpienācējs – unikāls Dodge no pirmskara Amerikas

TVNET Auto
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ekrānuzņēmums no video

Saldais ēdiens īstiem automīļiem ir vēsturiskie auto. Tos kuplā skaitā var aplūkot Baltijā lielākajā automašīnām un transportam veltītajā muzejā, kas atrodas Mežciemā. Tur tagad kolekcija papildināta ar vēl kādu interesantu spēkratu, un tas ir Baltijā un Polijā vienīgais 1937. gada "Dodge DeLuxe D5".

Elegantais ASV autobūves meistardarbs ir būvēts 1937. gadā, un, kā izbraucienā atzīst Pauls Timrots, tolaik auto bija vērtīgāks par tā braucēju. Markuss Ginters, Rīgas motormuzeja gids, zina stāstīt, ka šis auto atrasts ar sludinājumu un uz Latviju pavisam nesen atceļojis no Zviedrijas.

Tomēr laikā, kad Latvijā zirgu bija vairāk nekā mašīnu, šādi auto braukājuši arī pa mūsu ceļiem, bet ASV pirms kara saražots 300 000 "Dodge DeLuxe D5" modeļu. Vēlāk no tiem arī daudz pārņemts padomju autobūvē.

Senajam auto ir milzu dzinējs, un tas uz 100 kilometriem patērē vismaz 15 litru degvielas. Paulam un Markusam ir iespēja pašiem pārliecināties, ka šis ir īstens ASV autobūves ērtību paraugs. "Dodge" salonā visam pietiek vietas kā limuzīnā, turklāt pasažieru komfortam tajā ir papildu aprīkojums – krāsniņa un pelnu trauki.

Kāpēc pirmskara laikos auto bija ērtāki un vai auto ražošana tiešām pēdējo 100 gadu laikā ir tik ļoti mainījusies, noskaidrosim jaunajā raidījuma sērijā!

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Nepalaid garām!
Uz augšu