Navaļnijam izvirza jaunas apsūdzības (26)

Papildināts
TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX

Krievijas Izmeklēšanas komiteja izvirzījusi jaunas apsūdzības ieslodzītajam opozīcijas līderim Aleksejam Navaļnijam - viņš tiek apsūdzēts centienos vērsties pret pilsoņiem un to tiesībām, ziņo Krievijas medijs “Meduza”.

Apsūdzības Navaļnijam izvirzītas lietā par nelikumīgas organizācijas veidošanu. Apsūdzība norāda, ka Navaļnijs dibinājis Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), kura “darbība mudinājusi cilvēkus veikt prettiesiskas darbības”.

Kā uzsver Izmeklēšanas komiteja, Navaļnijs kopā ar diviem citiem FBK vadītājiem Leonīdu Volkovu un Ivanu Ždanovu aicinājuši Krievijas iedzīvotājus šā gada janvārī piedalīties nesaskaņotās protesta akcijās.

Krimināllieta šajā sakarībā tika ierosināta jau šā gada februārī, tomēr publiski tas tapa zināms vien aprīļa beigās.

Ja Navaļnijs tiks atzīts par vainīgu, viņam var tikt piespriests naudas sods, piespiedu darbs, brīvības ierobežošana vai cietumsods līdz pat trīs gadiem.

Jūnijā Maskavas tiesa apmierināja prokuratūras prasību atzīt par ekstrēmistiskām organizācijām un aizliegt Navaļnija politiskās organizācijas - Korupcijas apkarošanas fondu (FBK), Pilsoņu tiesību aizsardzības fondu (FZPG) un sabiedrisko kustību "Navaļnija štābi". Šomēnes Krievijas Tieslietu ministrija iekļāva tās aizliegto organizāciju sarakstā.

Navaļnijs februārī tika notiesāts par viņam 2014.gadā piespriestā nosacītā cietumsoda noteikumu pārkāpšanu, ārstējoties Vācijā pēc saindēšanas ar kaujas vielu, kas pieder pie "Novičok" grupas. Navaļnijs uzskata, ka aiz viņa saindēšanas stāv Kremlis.

Pret Navaļniju bijušas vērstas arī vairākas citas izmeklēšanas, kuras viņš uzskata par politiski motivētām.

Navaļnijs maijā paziņoja, ka izmeklētāji viņam pavēstījuši par trim jaunām kriminālizmeklēšanām, kas pret viņu uzsāktas.

Krievijas izmeklēšanas komiteja šonedēļ izvirzīja kriminālapsūdzības arī diviem Navaļnija līdzgaitniekiem Leonīdam Volkovam un Ivanam Ždanovam, jo viņi palīdzējuši finansēt organizācijas, ko Krievijas varasiestādes atzinušas par ekstrēmistiskām. Ja tiesa atzīs viņus par vainīgiem šajās apsūdzībās, maksimālais sods, ko var piespriest, ir astoņi gadi cietumā.

Komentāri (26)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu