Rosina nevakcinētajiem Saeimas deputātiem likt regulāri testēties par saviem līdzekļiem (2)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Darbs Saeimas sēdē. Ilustratīvs foto
Darbs Saeimas sēdē. Ilustratīvs foto Foto: Ieva Ābele, Saeima

Saeimas deputāts Krišjānis Feldmans (JKP) rosinājis likumā noteikt pienākumu parlamentāriešiem iegūt sadarbspējīgu Covid-19 sertifikātu, lai jau septembrī Saeima varētu atsākt darbu klātienē.

Feldmans iesniedzis priekšlikumus grozījumiem Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likumā, piedāvājot noteikt, ka Saeimas deputāta pienākums ir nodrošināt, ka viņam ir derīgs sadarbspējīgs Covid-19 sertifikāts. Tāpat rosināts atjaunot parlamenta klātienes sēdes, tās sākot jau septembra sākumā.

Patlaban minēto sertifikātu iespējams iegūt, ja persona ir pilnībā vakcinējusies pret Covid-19, ir to pārslimojusi, vai arī saņēmusi negatīvu Covid-19 testa rezultātu. Ja Covid-19 vakcīnu patlaban var saņemt bez maksas, tad Covid-19 tests, ja personai nav slimības pazīmju, gan jāveic par saviem līdzekļiem.

Līdz ar to Feldmana priekšlikums faktiski paredz noteikt pienākumu deputātiem vai nu vakcinēties, vai regulāri testēties, ja vien persona pēdējo sešu mēnešu laikā nav pārslimojusi Covid-19.

Deputāts skaidroja, ka, lai uzturētu sasniegto Covid-19 izplatības ierobežošanā un pēc iespējas vairāk pasargātu sabiedrību no lielāka Covid-19 infekcijas uzliesmojuma, vakcinācija ir būtībā vienīgais veids, kā cīnīties ar slimību un atgriezties normālā dzīvē. Savukārt kvalitatīva Saeimas darba nodrošināšana atbilstoši Saeimas Kārtības rullī noteiktajām procedūrām veicinās savlaicīgu likumdošanas procesa norisi, nodrošinās tādu parlamenta darbu, lai valstij svarīgus jautājumus varētu risināt bez kavēšanās.

Feldmana ieskatā, Saeimas rīcībspējas uzlabošana pandēmijas laikā nodrošinās iespēju operatīvi pieņemt lēmumus krīzes laikā. Tāpat likumdošanas varas pārstāvju vakcinēšana vairotu sabiedrības uzticību vakcinēšanās idejai. Viņaprāt, tas būtu skaidrs signāls sabiedrībai, ka vakcinēšanas metodei un tehnoloģijai var uzticēties, lai pēc ātrāk nodrošinātu valsts pārvaldes un privātā sektora veiktspēju un sabiedrībai iespēju atgriezties normālos dzīves apstākļos.

Kā ziņots, Saeima konceptuāli atbalstījusi Covid-19 infekcijas izplatības pārvaldības likuma grozījumu projektu, kas paredz noteikt, ka pēc 1.oktobra darba devējam būs tiesības atlaist darbiniekus, kas nebūs ieguvuši Covid-19 drošības sertifikātu, kas apliecina vai nu vakcinēšanās, vai izslimošanas faktu.

Likumprojekts paredz obligātu Covid-19 sertifikāta prasību veselības aprūpes, ilgstošās sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas institūcijās un izglītības jomā strādājošajiem.

Ja vēlāk augustā vai septembrī likums tiks pieņemts arī galīgajā lasījumā, tad opozīcijas pārstāvji plāno vākt 34 deputātu parakstus, lai uz laiku apturētu likuma izsludināšanu un mēģinātu panākt tā nodošanu izlemšanai referendumā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu