Aizdomās par valsts nodevību Krievijā aizturēts virsskaņas tehnoloģiju zinātnieks (10)

TVNET/LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Aleksandrs Kuranovs
Aleksandrs Kuranovs Foto: Kommersant

Krievijā ceturtdien aizturēts virsskaņas tehnoloģiju pētniecības institūta vadītājs, kurš tiek turēts aizdomās par valsts nodevību, ziņo Krievijas mediji.

Maskava apgalvo, ka Krievija starp pasaules lielvarām ir izvirzījusies vadībā jaunu virsskaņas ieroču attīstīšanā.

Atsaucoties uz avotiem drošības dienestos, ziņu aģentūras "Interfax" un TASS vēsta, ka zinātnieku Aleksandru Kuranovu aizturējis Federālais drošības dienests.

Maskavas Lefortovas rajona tiesas preses dienests ziņu aģentūrām apstiprināja, ka Kuranovs ir aizturēts.

73 gadus vecais zinātnieks ir apsūdzēts par slepenas ar viņa darbu saistītas informācijas nodošanu kādam ārvalstu pilsonim, un ziņu aģentūra "RIA Novosti" vēsta, ka plašāka informācija sabiedrībai netiks atklāta.

Valsts nodevības lietas, kurās apsūdzētajiem var tikt piespriests 12 līdz 20 gadu ilgs cietumsods, Krievijā parasti tiek izskatītas slepeni.

Kuranovs vada virsskaņas sistēmu pētniecības un attīstības uzņēmumu Sanktpēterburgā. Saskaņā ar uzņēmuma mājaslapā publiskoto informāciju

Kuranovs ir sarakstījis vairāk nekā 120 zinātniskos darbus un vada pētījumu par virsskaņas tehnoloģijām.

Viņš darbojas arī starptautiskās asociācijās un piedalās citu valstu projektos.

Jūlijā Krievija veiksmīgi izmēģināja virsskaņas spārnoto raķeti "Cirkon".

Krievijas prezidents Vladimirs Putins 2018.gada martā paziņoja, ka virsskaņas spārnotās raķetes ir jaunās paaudzes ieroči, kas var aizsniegt gandrīz jebkuru punktu uz Zemeslodes un spēj izvairīties no ASV pretraķešu aizsardzības sistēmām.

Ja arī turpmākie izmēģinājumi būs veiksmīgi, "Cirkon" pievienosies virsskaņas vadāmajām raķetēm "Avangard" un no gaisa palaižamajām virsskaņas raķetēm "Kinžal" Krievijas virsskaņas ieroču arsenālā.

Taču nekas neliecina, ka Kuranovs būtu piedalījies šo raķešu izstrādē.

Pēdējos gados daudzi Krievijas pilsoņi, tostarp zinātnieki ir apsūdzēti valsts nodevībā par valsts noslēpumu izpaušanu.

Aprīlī Krievijā aizdomā spar valsts nodevību tika izturēts fizikas profesors Valērijs Golubkins, kurš strādāja Žukovska Centrālajā Aerodinamikas institūtā. Vēl viens institūta darbinieks Anatolijs Gubanovs tika aizturēts decembrī un apsūdzēts nodevībā par slepenas informācijas nodošanu Rietumiem. Viņš specializējās virsskaņas lidaparātos.

Komentāri (10)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu