Fiktīvi izsniegtos vakcinācijas sertifikātus drīzumā anulēs (70)

CopyLinkedIn Draugiem X
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume.
Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja priekšnieks Jēkabs Straume. Foto: Evija Trifanova/LETA

Nacionālais Veselības dienests (NVD) gaida datus no Valsts policijas, lai jau drīzumā anulētu viltus ceļā iegūtos vakcinācijas sertifikātus personām, kuras tos ieguvušas ar negodprātīgu medicīnas darbinieku palīdzību, vēsta TV3 Ziņas.

“Cilvēki bija gatavi maksāt – nāca pat ar ģimenēm, maksājot 600 eiro, 800 eiro, lai dabūtu sertifikātu,” tā norāda Valsts policijas priekšnieks Armands Ruks.

Tagad ne tikai nauda vējā, bet cilvēkiem arī draud atbildība. Policija drīzumā viņus uzmeklēs, pratinās un piemēros sodu.

Lai mīkstinātu sodu vai no tā pat pilnībā izvairītos, policija aicina cilvēkus pašus pieteikties labprātīgi un atzīties.

KNAB priekšnieks Jēkabs Straume norāda, ka šāda veida krāpniecība ļoti apdraud sabiedrības veselību. Proti, ja šis viltus vakcinētais atradīsies vienā telpā ar kādu nevakcinēto no riska grupas, tad vīruss var izrādīties šai personai liktenīgs. Savukārt veselības ministrija cer, ka pieķertā noziedzīgā grupa būs laba mācība pārējiem mediķiem neiesaistīties vakcinācijas fakta viltošanā.

Jau ziņots, ka vairāk nekā 200 personas izmantojušas divu noziedzīgo grupu pakalpojumu, kas par summu no 200 līdz 400 eiro imitēja vakcinācijas faktu, patiesībā poti nemaz neievadot, bet viltus ceļā ļaujot iegūt vakcinācijas sertifikātus.

Abas grupas darbojušās savstarpēji nesaistīti, taču tām līdzīga shēmas: divas personas nodarbojās ar klientu meklēšanu – pazīstamo personu lokā, iespējams, arī tā dēvēto “antivakseru” forumos internetā, bet trešā bija medicīnas māsa vakcinācijas kabinetā, kas imitējusi vakcīnas ievadīšanu, „aizšaujot” devu garām. Vienā no grupām visas trīs bija sievietes.

Plašāk TV3 sižetā

Komentāri (70)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu