Uzbekistānā nosēdināti 46 afgāņu lidaparāti ar gandrīz 600 karavīriem (5)

LETA/INTERFAX
CopyLinkedIn Draugiem X
Lidmašīnas Kabulas lidostā. Ilustratīvs attēls
Lidmašīnas Kabulas lidostā. Ilustratīvs attēls Foto: EPA /Scanpix

Uzbekistāna sestdien un svētdien piespiedu kārtā nosēdinājusi 22 kara lidmašīnas un 24 helikopterus ar 585 bruņotiem afgāņu karavīriem, kas nelikumīgi ielidojuši valsts gaisa telpā no kaimiņos esošās Afganistānas, paziņojušas uzbeku varasiestādes.

"Visi gaisa kuģi tika piespiedu kārtā nosēdināti Termizas starptautiskajā lidostā," teikts Uzbekistānas ģenerālprokuratūras paziņojumā.

Trīs afgāņu lidmašīnas "Embraer 314", kas pieprasījušas nosēšanos Honobodas lidostā, brīdinātas, ka tām jālido uz Termizu. To konvojēšanu uzņēmušies divi Uzbekistānas iznīcinātāji MIG-29.

Lidojuma laikā viena no afgāņu lidmašīnām sadūrusies ar uzbeku iznīcinātāju un nogāzusies. Pilotiem izdevies katapultēties.

Vēl 158 afgāņi, tostarp militārpersonas, nelegāli iekļuvuši Uzbekistānā, šķērsojot robežupi Amudarju.

Ģenerālprokuratūra par visiem nelegālajiem robežšķērsošanas gadījumiem ierosinājusi krimināllietas.

Jau ziņots, ka, noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrābuši faktiski visu valsts teritoriju, bet svētdien viņu rokās krita arī Kabula.

Afganistānas līdzšinējais prezidents Ašrafs Gani svētdien valsti atstājis.

bažījoties par savu dzīvību, valsti pamest cenšas arī tūkstošiem citu afgāņu, kas sadarbojušies ar līdzšinējo režīmu un starptautisko militāro kontingentu.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu