Ir 2034.gads. ASV un Ķīna iesaistījušās virknē militāro konfliktu, kas eskalējušies graujošā taktiskajā kodolkarā. Iesaistās arī citas valstis, tai skaitā Krievija, Irāna un Indija. Pasaule pēkšņi attopas uz Trešā pasaules kara sliekšņa.

Šāds scenārijs aprakstīts aizraujošajā romānā 2034: A Novel of the Next World War ("2034: Romāns par nākamo pasaules karu"), kura autori ir bijušais NATO Eiropas spēku virspavēlnieks, admirālis Džeimss Stavridis un Eliots Akermens. Šī grāmata pievienojas daudzskaitlīgajiem brīdinājumiem, ka sadursme starp esošo un augošo pasaules lielvaru ir teju neizbēgama. Hārvarda Universitātes profesors Greiems Elisons to dēvē par "Tukidīda slazdu", atsaucoties uz sengrieķu vēsturnieka novērojumu: "Karu neizbēgamu padarīja tas, ka Atēnas kļuva spēcīgākas, un tas, ka Sparta no tā baidījās."

Taisnība, ka vēsturē var atrast daudzus piemērus, kad augoša vara ir metusi izaicinājumu esošajai lielvarai, un rezultātā izcēlies karš. Taču ir arī būtiski izņēmumi. Mūsdienās karš starp ASV un Ķīnu ir tikpat viegli izbēgams, kāds pirms gadsimta bija karš starp uzaustošajām ASV un norieta fāzē esošo Lielbritāniju. Pastāv četri pārliecinoši iemesli, kāpēc no kara starp ASV un Ķīnu iespējams izvairīties.

Pirmais un svarīgākais - jebkāds militārais konflikts starp šīm abām valstīm ātri pārvērstos kodolkarā. Tāpēc ASV atrodas līdzīgā pozīcijā kā Aukstā kara laikā, kad to pretiniece bija Padomju Savienība. Taivāna viegli varētu kļūt par šī gadsimta klupšanas akmeni, līdzīgi kā Fuldas koridors Vācijā Aukstā kara gados.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X