ES sola atbalstu Lietuvai, Latvijai un Polijai cīņā ar nelegālo imigrāciju no Baltkrievijas (3)

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Eiropas Savienības (ES) iekšlietu ministri trešdienas videokonferencē pauduši solidaritāti ar Lietuvu, Latviju un Poliju un nosodījuši Baltkrieviju, kas organizē nelegālo imigrantu plūsmu uz kaimiņvalstīm.

"Mēs nosodām Baltkrievijas mēģinājumus izmantot cilvēkus kā instrumentus politisku mērķu sasniegšanai," paziņojis Slovēnijas iekšlietu ministrs Alešs Hojss, kurš kā pašreizējās ES prezidējošās valsts pārstāvis vadīja sanāksmi.

Viņš piebildis, ka ministri vienojušies par ekspertu un tehniskā atbalsta sniegšanu dalībvalstīm, kuras skārusi šī Minskas piekoptā politika.

"Ņemot vērā strauji mainīgo situāciju, Lietuvai, kā arī Latvijai un Polijai nepieciešama papildu palīdzība," norādīja Hojss. "Mēs vienojāmies nosūtīt šīm dalībvalstīm papildu ekspertus un [ES Robežapsardzības] aģentūras komandas, kā arī nepieciešamo tehnisko aprīkojumu, lai palielinātu [patvēruma pieprasītāju] uzņemšanas kapacitāti, aicināt Eiropas Komisiju piešķirt papildu finansiālo palīdzību un, pats galvenais, stiprināt ES ārējās robežas kontroli."

Ministri arī uzsvēra, ka svarīga ir sadarbība ar nelegālo imigrantu izcelsmes valstīm un tranzītvalstīm, lai nodrošinātu viņu atpakļuzņemšanu.

Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP) pēc sanāksmes atzīmēja, ka tikšanās laikā ar ES kolēģiem uzsvērusi nepieciešamību veidot Eiropas līmeņa risinājumu, lai Baltkrievijas varas maldinātie Irākas pilsoņi varētu atgriezties mājās.

Ministri vienojušies sniegt tehnisko un finansiālo atbalstu, lai spēcinātu Eiropas Savienības ārējās robežas. Tika uzsvērta nepieciešamība sadarboties ar nelikumīgo robežšķērsotāju mītnes zemēm, lai cilvēki varētu tur atgriezties. Eiropas Savienības dalībvalstis nosodījušas Baltkrievijas centienus instrumentalizēt cilvēkus politiskiem mērķiem.

Latvijas ārlietu dienests jau esot sācis aktīvu sadarbību ar Irākas kolēģiem, "lai risinātu sarežģīto situāciju, kurā Baltkrievijas varas iestāžu rīcības dēļ nonākuši Irākas valstspiederīgie".

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu