Rīko informatīvu pasākumu par Āfrikas cūku mēri Latvijā (2)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Mežacūka. Ilustratīvs foto.
Mežacūka. Ilustratīvs foto. Foto: DIETER NAGL / AFP

Otrdien notiks informatīvs tiešsaistes pasākums par Āfrikas cūku mēri (ĀCM) Latvijā, informēja pasākuma organizatori Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskajā institūtā "BIOR".

Tiešsaistes pasākums notiks 24.augustā plkst.14, platformā "Zoom". Līdztekus interesenti pasākuma norisei varēs sekot līdz "BIOR" "Facebook" lapā.

Kā norādīja institūtā, visās Eiropas Savienības dalībvalstis šobrīd notiek Eiropas Pārtikas Nekaitīguma iestādes (EFSA) informatīvi pasākumi, lai skaidrotu, kā ierobežot ĀCM izplatību. Eiropas Savienība (ES) ir lielākais cūku un cūkgaļas produktu eksportētājs pasaulē un to eksports katru gadu ir vairāk nekā pieci miljoni tonnu. Tomēr cūkkopības nozari joprojām apdraud nopietna epidēmija - ĀCM, kas var izraisīt būtiskus ekonomiskos zaudējumus gan Latvijā, gan visā Eiropā.

Vienlaikus pasākuma organizatori uzsvēra, ka ĀCM uzliesmojumu skaits Eiropā turpina augt. Pašlaik slimība ir sastopama 12 Eiropas valstīs, un no 2016. līdz 2020.gada jūnijam Eiropā ĀCM dēļ tika zaudēti 1,3 miljoni cūku.

Pasākumā piedalīsies "BIOR" direktors Aivars Bērziņš, Pārtikas un veterinārā dienesta Dzīvnieku infekcijas slimību uzraudzības daļas vadītāja vietnieks Mārtiņš Seržants, Latvijas Veterinārārstu biedrības valdes priekšsēdētājs Valdis Šmēliņš, Valsts meža dienesta medību daļas vadītājs Valters Lūsis, Latvijas Mednieku savienības valdes loceklis Ēriks Ozols un Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes valdes locekle, Latvijas Cūku audzētāju asociācijas direktore Dzintra Lejniece.

"BIOR" uzdevums ir rūpēties par sabiedrības un dzīvnieku veselību, pārtikas un vides kvalitāti, zivju un citu ūdens bioloģisko resursu ilgtspējīgu izmantošanu, nodrošinot starptautiskiem standartiem atbilstošu pētniecisko darbību, veicot kvalitatīvu zinātnisko ekspertīzi un laboratoriskos izmeklējumus, sniedzot pakalpojumus starptautiskā mērogā.

Komentāri (2)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu