Oktobrī sola skaidrību par bērnudārzu rindu samazinājumu Rīgā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto.
Bērnudārzs. Ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgas domes politiķi, sākoties jaunajam mācību gadam, pagaidām neatklāj, par cik izdevies samazināt rindas uz vietām pašvaldības bērnudārzos.

Kā norāda amatpersonas, rindas bērnudārzos tiek fiksētas oktobrī, līdz ar to tikai tad būs zināms uz cik vietām bērnudārzā gaida mazie rīdzinieki.

Kā skaidroja koalīcijas politiķe Antoņina Ņenaševa (PP), pēc viņas rīcībā esošās informācijas, vairākos bērnudārzos pašlaik esot brīvas vietas. Vairāku pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāji pauduši, ka viņi nav pilnībā nokomplektējuši grupiņas un turpināsies bērnu uzņemšana.

Ņenaševa gan atzina, ka, visticamāk, šīs brīvās vietas tiks aizpildītas.

Politiķi arī atzīmēja, ka situāciju ar rindu uz vietām bērnudārzos ietekmējot visdažādākie faktori, piemēram Covid-19 situācija. Pandēmijas laikā vecāki izvēlas strādāt no mājām un bērnus uz dārziņu nevest.

Tā pat arī daudzi vecāki izvēlas turpināt vest savas atvases uz privātajām izglītības iestādēm, pie kurām sākotnēji bērni jau pieraduši un atsakās no vietas pašvaldības dārziņos.

Taču, ņemot vērā, ka daudzos dārziņos bērnus vēlas izglītot Pierīgā dzīvojoši, ir pirmsskolas izglītības iestādes, kurās rinda nebeigšoties nekad.

Lai nodrošinātu vietas bērnudārzos, tiek būvētas divas jaunas pirmsskolas izglītības iestādes Rūpniecības ielā 21 un Slāvu ielā 19. Tajās plānotas vietas aptuveni 300 bērniem.

Ņemot vērā, ka pēc ēku būvniecības nepieciešams bērnudārzus ierīkot, pieņemt darbā pedagogus un tehniskos darbiniekus, faktiski jaunie bērnudārzi bērnus varētu uzņemt tikai nākamajā mācību gadā.

Saskaņā ar pašvaldības apkopoto informāciju, Pirmsskolas izglītības nodrošināšanai šajā mācību gadā darbosies 146 pirmsskolas izglītības iestādes un 88 grupas pie 17 skolām un viena interešu centra.

Kopumā Rīgas bērnudārzos tiek nodrošinātas 26 700 vietas.

Rīgas pašvaldībai ir sadarbības līgumi ar 173 privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm.

Šogad tika palielināts pašvaldības līdzfinansējums un par bērnu vecumā līdz četriem gadiem pašvaldība piemaksā 266.69 eiro. Savukārt par bērnu obligātās izglītības iegūšanas vecumā, tiek piemaksāti 199.63 eiro.

Savukārt par aukļu pakalpojumiem Rīgas dome piemaksā 151,13 eiro par vienu bērnu.

Pašvaldība līdzfinansējumam privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm un par aukļu pakalpojumiem tērē vairāk nekā 20 miljonus eiro gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu