No Latvijas-Baltkrievijas robežas migrantus aizveduši Latvijas dienesti (15)

CopyLinkedIn Draugiem X
Robežsargs pie  Latvijas-Baltkrievijas robežas Silenē.
Robežsargs pie Latvijas-Baltkrievijas robežas Silenē. Foto: Evija Trifanova/LETA

Vismaz daļu no vairākiem desmitiem migrantu, kas dienām ilgi dzīvoja uz Latvijas-Baltkrievijas robežas zem klajas debess, sev līdzi aizveduši Latvijas armijas un robežsardzes pārstāvji. Noprotams, ka citā robežas posmā viņi vēlāk pārdzīti Baltkrievijas pusē, šovakar vēsta LTV raidījums “de facto”.

Šīs nedēļas sākumā uz Latvijas-Baltkrievijas robežas atradās 83 cilvēki, liecina biedrības “Gribu palīdzēt bēgļiem” informācija. Biedrība piegādājusi viņiem ēdienu. “Šie cilvēki atradās četrās dažādās grupās. No 83 cilvēkiem 27 bija bērni, no kuriem četri zem 3 gadu vecuma,” saka biedrības pārstāvis Egils Grasmanis.

Otrdien robežsardze biedrībai pavēstīja, ka ēdiens vairs nav nepieciešams, jo uz robežas joslas neviena vairs nav. Organizācijai pārtrūka arī saziņa ar lielāko no grupām.

Migrantu “pazušana” no robežas joslas sakrita ar ANO bēgļu komitejas ierašanos Latvijā, lai iepazītos ar situāciju. ANO pārstāvji uz robežas migrantus nesatika, “de facto” apliecināja Iekšlietu ministrijā.

Atbildīgās institūcijas par šīm izmaiņām uz robežas publiski informāciju nesniedza. Aizsardzības ministrija vēl otrdienas vakarā publicēja fotogaleriju ar ministra Arta Pabrika (A/P) robežas apmeklējumu. Bildēs bija redzama migrantu grupa, sēžam zemē starp Latvijas un Baltkrievijas robežstabiem, taču ļoti ticams, ka fotogrāfiju publicēšanas brīdī neviena cilvēka tur vairs nebija.

Informācijas vakuumu savā labā steidzās izmantot Baltkrievija. Baltkrievijas robežsargi nedēļas nogalē publicēja video, kurā redzams, ka Latvijas bruņotie spēki un robežsargi liek migrantiem no robežas joslas doties gan dziļāk Latvijas teritorijā, gan pāriet uz citu robežas posmu.

Visticamāk, vēlāk robežas šķērsotāji pārstumti atpakaļ Baltkrievijas pusē, jo saskaņā ar Iekšlietu ministrijas statistiku, šonedēļ jaunu aizturēto robežas pārkāpēju Latvijas pusē nav.

“Šīs personas netika ielaistas Latvijas teritorijā, saskaņā ar Ministru kabineta rīkojumu. Šīs personas, acīmredzot, atrodas Baltkrievijas Republikas teritorijā, kur mēs nekontrolējam viņu kustības,” intervijā LTV raidījumam sacīja iekšlietu ministre Marija Golubeva (A/P), neminot, kā tieši migranti tikuši prom no robežas joslas.

Viens no migrantiem, īsi pirms grupas aiziešanas no robežas joslas, ierakstīja sarunu ar kādu personu, kas uzdevās par Latvijas migrācijas dienesta amatpersonu. Viņš mudināja grupu doties viņam līdzi uz kādu ceļu, kur būtu iespējams viņiem sniegt palīdzību.

“Mūsu galvenais uzdevums ir jūs intervēt. Mūsu galvenais uzdevums ir pārbaudīt jūsu personību. Tas nozīmē pārbaudīt jūsu pases vai cita veida dokumentus,” angļu valodā migrantiem sacīja vīrietis.

Vīrietis migrantiem skaidroja, ka uz robežas joslas nevar sniegt palīdzību, jo tai grūti piekļūt: “Mēs varam jums piedāvāt siltu ēdienu, ūdeni, medicīnisko aprūpi. Uz šīs zonas mēs nevaram to izdarīt.”

Iekšlietu ministre Golubeva, lūgta komentēt minēto sarunu, atbildēja, ka viņai par šādu praksi ziņu nav.

“25 personas visā šajā laikā [kopš ārkārtas situācijas izsludināšanas] tika humānu apsvērumu dēļ aizturētas un ievietotas aizturēšanas centrā. Tas nedod viņiem tiesības pieteikt patvērumu, vienkārši viņi tiek aizturēti, lai nenomirtu. Bet nav bijuši gadījumi, ka kāda persona tiktu intervēta un pēc tam atgriezta Baltkrievijas teritorijā. Vismaz man nekas tāds nav zināms, un tas arī nebūtu likumīgi,” pauda ministre.

Valsts robežsardzē tieši neatbildēja uz jautājumu, vai ierakstā dzirdama robežsarga balss un vai migranti devās viņam līdzi, bet dienestā skaidro, ka “veic tikai minimāli nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu rīkojumā dotos uzdevumus personu atgriešanai atpakaļ.”

“Rīkojums par ārkārtējo situāciju pieļauj fiziskā spēka un speciālo līdzekļu pielietošanu, lai nodrošinātu nelikumīgi ieceļojošo personu atgriešanu atpakaļ uz izceļošanas valsti, taču līdz šim konstatētajos gadījumos Valsts robežsardze nav pielietojusi kādus speciālos līdzekļus vai spēka paņēmienus, lai nodrošinātu rīkojumā noteikto uzdevumu īstenošanu. Cilvēki ir labprātīgi aicināti atturēties no nelikumīgas valsts robežas šķērsošanas, tāpat pavadīti uz drošu vietu, kur viņi var atgriezties Baltkrievijas Republikā,” atbildēja robežsardzes pārstāve Kristīne Pētersone.

No migrantu stāstiem izriet, ka viņi uz Baltkrieviju atbraukuši kā tūristi, pamatā no Irākas, un ka gan paši meklējuši ceļu uz Eiropas Savienību, gan, īpaši pēdējā laikā, baltkrievu dienestu spiesti nonākuši līdz robežai un netiek laisti atpakaļ mājās.

Saskaņā ar Saeimas un Ministru kabineta lēmumu Latvijas robežsardze neļauj migrantiem Latvijā pieprasīt patvērumu. Kopš 10.augusta novērsti 742 nelikumīgi valsts robežas šķērsošanas mēģinājumi.

Komentāri (15)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu