Eiropas Savienība sola nepieļaut masveida nelegālo imigrāciju no Afganistānas (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Kabulas lidosta.
Kabulas lidosta. Foto: john smith 2021/Shutterstock.com

Eiropas Savienība (ES) otrdien paziņoja, ka strādās pie tā, lai nepieļautu plašu patvēruma meklētāju pieplūdumu no Afganistānas, nodrošinot palīdzību reģionam un stingri aizsargājot robežas, vienlaikus bloks nepauda nekādu specifisku apņemšanos par cilvēku uzņemšanu masveidā, pēc tam kad pie varas Afganistānā nonākusi radikālo islāmistu kustība "Taliban".

"Balstoties gūtajās mācībās, ES ir apņēmusies rīkoties kopīgi, lai nepieļautu nekontrolējamu plaša mēroga nelegālās migrācijas kustību atkārtošanos, kādas tika pieredzētas agrāk," teikts ES iekšlietu ministru sanāksmē Briselē pieņemtajā paziņojumā.

ES norādīja, ka tā strādās ar Afganistānas tuvākā reģiona valstīm, lai "stiprinātu to spējas nodrošināt aizsardzību, cienīgus un drošus uzņemšanas apstākļus" bēgļiem.

Luksemburgas ārlietu un imigrācijas ministrs Žans Aselborns publiski iepriekš tika mudinājis iekļaut paziņojumā nopietnāku apņemšanos attiecībā uz jaunu mītnes vietu nodrošināšanu afgāņiem, kas bēg no "Taliban".

ES galu galā tikai norādīja, ka "atbalsts mītnesvietas maiņas formā var tikt sniegts uz brīvprātības pamata, prioritāti nosakot mazāk aizsargātiem cilvēkiem, tādiem kā sievietes un bērni".

Noslēdzoties ASV un citu ārvalstu militāro kontingentu izvešanai no Afganistānas, talibi šomēnes izvērsa vispārēju uzbrukuma operāciju un īsā laikā savās rokās sagrāba teju visu valsts teritoriju, bet 15.augustā viņu rokās krita arī galvaspilsēta Kabula.

Talibu kontrolē vienīgi nav nonākusi Pandžšīras province, kur talibu oponenti izveidojuši pretošanās centru pret radikālo islāmistu režīmu.

Kabulas lidostu, kur divas nedēļas notika vērienīga ārzemnieku un apdraudēto afgāņu evakuācijas operācija, pēdējā ASV karavīru grupa pameta naktī uz otrdienu, noslēdzot 20 gadus ilgušo ASV militāro misiju Afganistānā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu