Dīvainības melnā stārķa maršrutā: iesaistīta Igaunijas robežsardze

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X

Igaunijas Policijas un robežsardzes pārvaldes Jūras meklēšanas un glābšanas centram nācies risināt neierastu uzdevumu - palīdzēt apstiprināt ornitologu aizdomas par negaidītām dīvainībām ar GPS raidītāju aprīkota melnā stārķa migrācijas maršrutā.

Pēc palīdzības pie centra darbiniekiem šīs nedēļas sākumā vērsās putnu ligzdu kameru vērotāju aprindās labi pazīstamais ornitologs Urmass Selliss, lūdzot palīdzēt rast skaidrību, kas noticis ar stārķu jaunuli Julgi.

Stārķim piestiprinātais raidītājs vēstīja, ka no dzimtās ligzdas Igaunijas vidienē tas vispirms gar Sāmsalas dienvidu piekrasti devies Gotlandes virzienā, taču tad pēkšņi pagriezies un sācis lēni virzīties nevis uz dienvidiem vai rietumiem, kā tas rudenī pienāktos gājputnam, bet uz ziemeļiem, garām Hījumā salai.

Ornitologs sprieda, ka Julge, iespējams, nolaidies atpūsties uz kāda kuģa, kas dodas ziemeļu virzienā, tādēļ lūdza talkā speciālistus, lai pārliecinātos, vai ar putnu viss kārtībā.

Izanalizējot informāciju par visiem attiecīgajā reģionā esošajiem kuģiem, to pārvietošanās virzienu un ātrumu un savietojot to ar Julges raidītāja datiem, centra darbinieki noskaidroja, ka putns varētu atrasties uz tankkuģa "Delta Sailor".

Sazinoties ar apkalpi, pieņēmums apstiprinājās - stārķis tiešām kādu laiku bija paciemojies uz šā kuģa, kas to būtu aizvedis tālu uz ziemeļiem, līdz Krievijas Ļeņingradas apgabala Primorskas ostai.

Taču putns, par laimi, bija nopratis, ka šis virziens viņam neder, cēlies spārnos un pagriezies uz dienvidiem.

Ligzdošana melno stārķu pāra Jana un Janikas ligzdā Jegevas apriņķī šogad sākās gandrīz mēnesi vēlāk nekā parasti. Ligzdā izšķīlās četri mazuļi, taču mazākais nenodzīvoja pat mēnesi, bet vēl divi jaunuļi augustā atstāja ligzdu, taču netālu mežā krita par upuri plēsējiem.

Julge pirmoreiz izlidoja no ligzdas 23.augustā, bet pēdējo reizi tur parādījās 28.augustā un tad arī acīmredzot sāka ceļu uz siltajām zemēm.

Kā liecina raidītāja dati, 29.augustā ap pusdienlaiku stārķu jaunulis sastapis savā ceļā tankkuģi, bet nakti uz 31.augustu jau pavadījis Polijas krastā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu